Kremowa zupa z jabłek z cynamonem

Tagi: ,

Jesienna, rozgrzewająca i aromatyczna zupa z jabłek uwodząca zapachem. Jabłka i cynamon rewelacyjnie sprawdzają się w szarlotce, którą uwielbiam  i którą często piekę dla swojej rodziny. Pomyślałam, że warto połączyć je w nieco inny sposób i ugotowałam jesienną zupę z jabłek. Wczoraj Agatka serwowała na blogu dyniową zupę śniadaniową, więc moją zupę z jabłek proponuję podać na obiad lub na drugie śniadanie.

Smakuje świetnie. Można dodać do niej ugotowany osobno ryż lub makaron. Myślę, że do tej zupy będą też pasowały naleśniki lub groszek ptysiowy. Konsystencję zupy należy kontrolować podczas dodawania jogurtu. Najlepiej dodawać go po 1 łyżce, wymieszać całość i sprawdzić, czy zupa jest już dobra. Jogurt naturalny można zastąpić śmietaną.

Kremowa zupa z jabłek może być podawana na zimno i na ciepło, ale jesienną porą zazwyczaj szukam dań rozgrzewających więc zdecydowanie wybieram opcję z serwowaniem jej w postaci ciepłego posiłku. Dzisiaj owinęłam się ciepłym kocykiem i korzystałam z uroków jesieni siedząc w altance przy domu. Ciepła zupa zjedzona na świeżym powietrzu smakuje o wiele lepiej.

Polecam wszystkim 🙂

Składniki:

  • 2 duże jabłka
  • 1,5 szklanki wody
  • 165 g jogurtu naturalnego
  • 1 laska cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżowa
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • starta skórka cytrynowa do posypania
  • 1/2 łyżki cukru
  • cynamon do posypania
  • 1/2 jabłka do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlewamy wodę i dodajemy cukier oraz sok z cytryny. Wrzucamy laskę cynamonową i gwiazdkę anyżu.
  2. Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w większą kostkę.
  3. Wrzucamy do garnka i gotujemy około 10-15 minut.
  4. Wyjmujemy laskę cynamonu i gwiazdkę anyżową.
  5. Ugotowane jabłka dokładnie miksujemy blenderem. Dodajemy stopniowo jogurt naturalny obserwując konsystencję zupy. Powinna być jak gęsta śmietana. Do miseczek nalewamy zupę.
  6. Jabłko pozostawione do dekoracji obieramy i kroimy w drobną, równą kostkę. Skrapiamy sokiem z wyciśniętej cytryny, aby jabłko nie zrobiło się ciemne. Do każdej miseczki nakładamy porcję pokrojonego jabłka i posypujemy cynamonem oraz startą skórką cytrynową.
  7. Podajemy na ciepło.

DSC_0194

DSC_0196

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *