Zupa krem z selera z orzechami włoskimi i grzaneczkami

Tagi: ,

Idealnie kremowa z chrupiącymi grzaneczkami – zupa krem z selera w mojej wersji. Seler zazwyczaj stanowi jedynie dodatek do zupy. Nigdy nie grał głównej roli w mojej kuchni 🙂 Nadeszła jednak era selera, za oknami siarczysty mróz, a ja ugotowałam pyszną zupę krem z selera z grzankami, orzechami włoskimi i oliwą z oliwek, która jest wprost idealnym uzupełnieniem tego dania.

Bardzo lubię wszelkie kremowe zupy nie tylko za smak, ale i za możliwość komponowania ich z różnymi dodatkami. Tu można wykorzystać przepis Agatki na małe chrupiące pyszności. Tego typu zupy smakują świetnie podane też zwyczajnie z kromką chleba lub z groszkiem ptysiowym, ziołowymi grzaneczkami, lanymi kluskami, krakersami cebulowymi, ziarnami, kiełkami i wieloma innymi dodatkami.

Warzywa usmażyłam na maśle klarowanym, ale jeśli nie używacie masła  to polecam olej czosnkowy z ziołami.

Składniki:

  • 850 g selera ( korzeń)
  • 85 g pora ( biała część)
  • 1,5 łyżki masła klarowanego
  • 1,250 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka czosnku suszonego w płatkach
  • 1/2 łyżeczki soli selerowej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • estragon do smaku
  • 5 łyżek śmietany 18 %
  • pieprz syczuański do smaku
  • grzanki
  • orzechy włoskie
  • oliwa do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Korzeń selera obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Ucieramy na tarce o dużych oczkach.
  2. Białą część pora kroimy w plasterki.
  3. Na dużej patelni rozgrzewamy 1,5 łyżki masła klarowanego i wrzucamy pora. Smażymy około 5 minut i dodajemy seler.
  4. Całość mieszamy i smażymy 5-10 minut. Przekładamy do garnka i zalewamy bulionem.
  5. Dodajemy łyżkę suszonego czosnku w płatkach i gotujemy pod przykryciem 25 minut.
  6. Do gotującej się zupy dodajemy 2 łyżki sosu sojowego i doprawiamy do smaku pieprzem syczuańskim, solą selerową i estragonem.
  7. Zupę gotujemy jeszcze 10 minut i całość miksujemy blenderem .
  8. Zupę krem z selera zabielamy śmietanką, a każdą porcję delikatnie skrapiamy oliwą oraz posypujemy grzaneczkami i pokruszonymi orzechami włoskimi. Ilość dodatków dowolna 🙂

zupa krem z selera

Zapraszam też po więcej przepisów na kremowe zupy:

Krem z kalafiora z chrupiącą szynką

Zupa serowa z diablotkami z ciasta francuskiego

Zupa krem z zielonego groszku

Zupa krem z buraków pieczonych z prażonymi migdałami

Zobacz też

4 Comments

  • Ryfka napisał(a):

    Witam. Bardzo smaczna zupka, jesienna, rozgrzewająca. Pierwszy raz miałam do czynienia z solą selerową i zastanawiam się, czemu wcześniej sobie jej nie kupiłam, bo przypraw używam sporo, a taka sól selerowa jest mocno aromatyczna i fajnie podkręca smak, szczególnie w przypadku zup z małą ilością składników. Dziękuję za przepis i pozdrawiam!

    • Jola napisał(a):

      Bardzo się cieszę, że zupa smakowała. Sól selerową odkryłam całkiem niedawno . Często dodaję też do zup kozieradkę.
      Pozdrawiam serdecznie 🙂

  • pieceofsimplicity napisał(a):

    Tę właśnie zrobiłam, niestety bez soli selerowej 🙂
    _____________
    Natalia,

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *