Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kremowa zupa z soczewicy na długo zapewnia uczucie sytości i przyjemnie rozgrzewa dzięki dodatkowi świeżego imbiru, stanowi więc nieodzowną pozycję w zimowym menu. Aromatyczne pieczone pomidorki dodają zupie z soczewicy smakowitego uroku. Zamiast nich, do zupy z soczewicy można dodać groszek ptysiowy, grzanki lub chipsy z warzyw. Smacznego!
Zobacz też inne przepisy na zupy z mleczka kokosowego:
Krok 1 - kremowa zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym
5 min
W głębokim rondlu na oliwie podduszamy posiekaną w kostkę cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy starty na tarce imbir i kurkumę, dodajemy chili, chwilę dusimy, dodajemy przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek i smażymy pół minuty, aż uwolni swój aromat.
Krok 2
15 min
Dodajemy do rondla przepłukaną na sicie soczewicę, podlewamy wywarem, doprawiamy szczyptą soli i lubczykiem, gotujemy 15 minut.
Krok 3
5 min
Do zupy z soczewicy dodajemy mleko kokosowe, mieszamy, chwilę gotujemy na wolnym ogniu.
Krok 4
4 min
Miksujemy zupę z soczewicy na gładki krem. Podajemy ze świeżo posiekanymi ziołami (bazylia, natka pietruszki lub kolendra) i pieczonymi pomidorkami koktajlowymi.
Krok 5 - pieczone pomidorki
1 min
Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C.
Krok 6
5 min
Pomidorki myjemy, kroimy na połówki, delikatne przekładamy do miski. Skrapiamy pomidorki oliwą z oliwek, dorzucamy porwane na mniejsze części listki bazylii, oprószamy solą, delikatnie mieszamy.
Krok 7
20 min
Układamy połówki pomidorków na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy 15-20 minut.
Krok 8
1 min
Gorące pomidorki podajemy z kremową zupą z soczewicy.
Krok 1 - kremowa zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym
z
8
W głębokim rondlu na oliwie podduszamy posiekaną w kostkę cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy starty na tarce imbir i kurkumę, dodajemy chili, chwilę dusimy, dodajemy przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek i smażymy pół minuty, aż uwolni swój aromat.
Krok 2
z
8
Dodajemy do rondla przepłukaną na sicie soczewicę, podlewamy wywarem, doprawiamy szczyptą soli i lubczykiem, gotujemy 15 minut.
Krok 3
z
8
Do zupy z soczewicy dodajemy mleko kokosowe, mieszamy, chwilę gotujemy na wolnym ogniu.
Krok 4
z
8
Miksujemy zupę z soczewicy na gładki krem. Podajemy ze świeżo posiekanymi ziołami (bazylia, natka pietruszki lub kolendra) i pieczonymi pomidorkami koktajlowymi.
Krok 5 - pieczone pomidorki
z
8
Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C.
Krok 6
z
8
Pomidorki myjemy, kroimy na połówki, delikatne przekładamy do miski. Skrapiamy pomidorki oliwą z oliwek, dorzucamy porwane na mniejsze części listki bazylii, oprószamy solą, delikatnie mieszamy.
Krok 7
z
8
Układamy połówki pomidorków na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy 15-20 minut.
Krok 8
z
8
Gorące pomidorki podajemy z kremową zupą z soczewicy.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0