Kremowa zupa z zielonego groszku z chipsami z pietruszki

Tagi: , ,

Kremowa zupa z zielonego groszku z chipsami z pietruszki to jedna z najsmaczniejszych zup jaką ostatnio jadłam. Krem z zielonego groszku jest pyszny, a z dodatkiem chipsów pachnących oliwą z czosnkiem to już istna poezja smaku i do tego samo zdrowie. Przygotowanie chipsów z pietruszki nie zajmie Wam więcej niż kilka minut. Można je zrobić w trakcie gotowania zupy.

Do ich przygotowania użyłam oliwy z czosnkiem i chili, ale jeśli takiej nie macie, to możecie do zwykłej oliwy dodać ząbek czosnku wyciśniętego przez praskę. Chipsy pięknie pachną podczas suszenia w piekarniku. Same mogą stanowić pyszną przekąskę.

Chipsy z pietruszki:

  • 2 pietruszki ( korzeń)
  • sól do smaku
  • oliwa z czosnkiem i chili do skropienia chipsów

Przygotowanie:

  1. Pietruszkę obieramy i kroimy na cieniutkie plasterki.
  2. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Piekarnik nagrzewamy do 180 C.
  4. Pokrojone plasterki układamy na papierze do pieczenia i solimy oraz skrapiamy oliwą z czosnkiem i chili.
  5. Wstawiamy do nagrzanego wcześniej piekarnika na około 20-25 minut.
  6. Po tym czasie przekładamy je na ręcznik papierowy.

Zupa z zielonego groszku:

  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 400 g zielonego groszku ( świeżego lub mrożonego)
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 80 g śmietany 12%
  • świeża melisa
  • pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na złoty kolor na maśle.
  2. Bulion przelewamy do garnka. Dodajemy do niego cebulę i groszek.
  3. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż groszek będzie miękki.
  4. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zabielamy śmietanką i miksujemy bardzo dokładnie zupę blenderem.
  5. Listki melisy szatkujemy.
  6. Zupę przelewamy do miseczek. Podajemy z chipsami i listkami melisy.

krem z groszku 2

Zobacz też

2 Comments

  • Anita Gadomska napisał(a):

    mmm bardzo ciekawy pomysł mąż jest wegetarianinem więc zupa z groszku a do tego jak ją zrobię na wywarze warzywnym to coś dla niego

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *