Kremowa zupa ziemniaczana przyprawiona grzybami

Tagi: ,

Krem z ziemniaków świetnie smakuje doprawiony przyprawą z suszonych grzybów i świeżymi podgrzybkami podduszonymi na maśle. Prosta, przaśna kremowa zupa ziemniaczana za sprawą grzybów nabiera charakteru. Do jej przygotowania warto wybrać odmianę ziemniaków w intensywnie żółtym kolorze. Wtedy kremowa zupa ziemniaczana równie mocno cieszy kubki smakowe i oczy.

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • cebula
  • 2 pory (białe części)
  • łyżka oliwy z oliwek
  • ok. 0,7 l wywaru drobiowego
  • 20 dag świeżych grzybów (podgrzybków lub prawdziwków)
  • łyżeczka przyprawy grzybowej (niekoniecznie)
  • 2 łyżki masła sklarowanego
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta białego pieprzu
  • posiekana natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Cebulę siekamy, szklimy na rozgrzanej oliwie w głębokim rondlu.
  2. Dodajemy pokrojony w plasterki por, chwilę przesmażamy.
  3. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, podlewamy wywarem drobiowym, dodajemy łyżeczkę przyprawy grzybowej, gotujemy 15 minut.
  4. W tym czasie grzyby dokładnie oczyszczamy z piasku i ściółki, kroimy w plasterki, podduszamy na maśle około 10 minut na wolnym ogniu, pod koniec lekko solimy.
  5. Miksujemy zupę na krem, doprawiamy solą morską i pieprzem.
  6. Kremową zupę ziemniaczaną podajemy z podduszonymi na maśle grzybami, posypaną posiekaną natką pietruszki.

kremowa zupa ziemniaczana

zupa krem z ziemniaków

krem ziemniaczany

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *