Kremowy barszcz ukraiński ze słodkimi batatami
Tagi: barszcz ukraiński, kremowy barszcz ukraiński

Czas przygotowania: powyżej 1h Poziom trudności: średni
Podstawę barszczu ukraińskiego stanowią ziemniaki oraz fasola. Zwykle sięgamy po najbardziej popularne odmiany. A gdyby tak nieco poeksperymentować? Zwykłe ziemniaki zamienić na słodką odmianę, a białą fasolę zastąpić czarną? Eksperymentować można także z konsystencją. Dzisiejsza kulinarna zabawa to ukłon w stronę wszystkich miłośników zup o kremowej konsystencji. Kremowy barszcz ukraiński ze słodkimi batatami – wyjątkowo słodki – za sprawą nie tylko buraków, ale także batatów, ma szansę stać się jedną z ulubionych zup Waszych pociech. Zupa nie dość, że zdrowa (burak to przecież moc zaklętych witamin!), to jeszcze wyjątkowo sycąca. Dodatek ziemniaków i fasoli oraz gęsta konsystencja sprawiają, że danie potrafi nasycić na długie godziny.
Kremowy barszcz ukraiński ze słodkimi batatami:
1 duża cebula- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 3 marchewki
- 4 duże buraki
- 1 puszka pomidorów
- 1/2 szklanki czarnej fasoli
- 3 bataty
- 1,5 litra bulionu
- Sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki śmietany
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
- Fasolę namoczyć przez noc.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
- Buraki obrać, pokroić w kawałki, przełożyć na blachę. Delikatnie skropić oliwą.
- Tak przygotowane warzywa włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 30 minut – aż warzywa zmiękną.
- Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać.
- Na dnie dużego garnka rozgrzać masło, zeszklić na nim posiekane cebulę i czosnek.
- Marchewki obrać, pokroić w półksiężyce. Dorzucić do zeszklonych cebuli i czosnku.
- Dorzucić upieczone buraki.
- Całość zalać bulionem, gotować na wolnym ogniu przez ok. 20-30 minut.
- W międzyczasie ugotować fasolę.
- Bataty umyć, pokroić w kawałki. Ugotować w osolonej wodze do miękkości.
- Pod koniec gotowania do zupy dodać pomidory i sok z cytryny.
- Doprawić obficie solą i pieprzem.
- Zmiksować na gładki krem.
- W trakcie miksowania dodać śmietanę.
- Zupę podawać z fasolą i ziemniakami.
W jakich przepisach możesz wykorzystać bataty?