Krupnik bez mięsa z kurkami podduszonymi na maśle

Tagi:

Lato w pełni, ale wczesnym rankiem i późnym wieczorem w powietrzu czuć niespiesznie nadciągającą jesień. Przyszedł czas na zupy z dodatkiem świeżych grzybów, a jedną z nich jest krupnik z kurkami. Taki krupnik może być tradycyjnie przygotowywany na mięsie, zwłaszcza kiedy lubimy dłuższe kuchenne posiedzenia. Jesienią jasne, lubię spędzać długie godziny w ciepłej i aromatycznej kuchni (oczywiście krupnik nie zatrzyma Was na tak długo, no może ten na wołowinie :). Latem szukam sprytnych rozwiązań, żeby dłużej robić to, co lubię robić w ciepłe przedpołudnia (na przykład wyjść z psami na niespieszny spacer). Dlatego tym razem zamiast tradycyjnego krupniku, przygotowałam krupnik bez mięsa. Jako bazę wykorzystałam Zupę jarzynową Nasza Specjalność Winiary, pełną suszonych warzyw i pysznie dobranych przypraw. I do tego oczywiście podduszone na maśle kurki.

No dobrze, jednak trzeba będzie trochę w tej kuchni posiedzieć i cierpliwie oczyścić każdą kurkę z osobna. W tym czasie na kuchence będzie wesoło pyrkać krupnik, więc jak tylko kurki oczyścimy i poddusimy na maśle, możemy siadać do obiadu. Za to z powodzeniem może to być obiad jednodaniowy. Zupa, choć dodałam do niej tylko niecałą szklankę kaszy, jest gęsta i pożywna. Jeśli wolicie mniej treściwą, dodajcie nie więcej niż 1/3 szklanki kaszy.

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.

Krupnik bez mięsa z kurkami podduszonymi na maśle:

  • 30 dag świeżych kurek
  • ćwierć szklanki kaszy jęczmiennej
  • opakowanie Zupy jarzynowej Nasza Specjalność Winiary
  • 3 mniejsze ziemniaki
  • marchewka
  • kawałek pora
  • cebula
  • 1/4 szklanki słodkiej śmietanki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 laurowe liście
  • opcjonalnie: sól do smaku
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Pół cebuli kroimy w kostkę, por w półtalarki. Podduszamy na łyżce masła w garnku z dodatkiem ziela angielskiego, liści laurowych i nieobranych ząbków czosnku. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę, podlewamy 0,5 l wody. Zagotowujemy.
  2. Kaszę jęczmienną płuczemy na sicie, dodajemy do garnka z zupą, gotujemy 5 minut.
  3. Zawartość opakowania z zupą jarzynową rozprowadzamy w wyższym naczyniu w 0,5 l wody, dodajemy do gotującej się zupy, mieszamy i gotujemy 10 minut.
  4. Zabielamy zupę śmietanką. W razie konieczności doprawiamy szczyptą soli.
  5. Kurki dokładnie oczyszczamy. Na patelni na łyżce masła szklimy drugą połowę cebuli. Dodajemy oczyszczone i w razie konieczności pokrojone na mniejsze części kurki, dusimy do całkowitego odparowania wody z kurek.
  6. Kurki dodajemy do garnka z zupą lub bezpośrednio na talerze. Zupę posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Zobacz też

2 Comments

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *