Krupnik drobiowy z kaszą jaglaną

Tagi:

W garnku pod pokrywką delikatnie bulgocze krupnik. Tym razem jednak nie jest to tradycyjny krupnik z kaszą jęczmienną, a krupnik drobiowy z kaszą jaglaną. Już jakiś czas temu sprawdziłam, że kasza jaglana świetnie nadaje się do zup na słodko, czego dowodem jest pyszna zupa owocowa. Ale już dawno po sezonie na owocowe chłodniki i typowo letnie zupy. Szczęśliwie sezon na kaszę jaglaną nigdy się nie kończy. Oczywiście to tylko żart, bo w przypadku kasz trudno mówić o jakiejkolwiek sezonowości. Kasze po prostu są zawsze.

Zarówno ta jęczmienna, jak i jaglana, to wielkie dobrodziejstwo dla naszego zdrowia. Jeśli macie ochotę dowiedzieć się dużo więcej o kaszach, kliknijcie tutaj.

A teraz przyszedł czas na krupnik drobiowy z kaszą jaglaną. Właściwie jego przygotowanie nie różni się od przygotowania krupniku tradycyjnego. Zamiast kaszy jęczmiennej, do krupniku drobiowego dodałam kaszę jaglaną. Zanim jednak kasza trafiła do krupniku, przepłukałam ją na sicie wrzącą wodą, żeby pozbyć się ewentualnej goryczki. Tak do końca nie wiem, czy przelewanie kaszy jaglanej wrzątkiem jest konieczne. Można zamiast tego uprażyć kaszę na suchej patelni lub zwyczajnie przelać ją zimną wodą – tak twierdzi moja sąsiadka, ale ja na wszelki wypadek przelewam kaszę wrzątkiem.

Składniki:

  • 80g kaszy jaglanej
  • 2 podudzia drobiowe
  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 średnie ziemniaki
  • biała część pora
  • ząbek czosnku
  • listek laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • gałązka świeżego lubczyku
  • gałązka natki selera
  • łyżeczka soli himalajskiej
  • pieprz czarny ziarnisty
  • 2 łyżki świeżo posiekanej pietruszki

Przygotowanie:

  1. Podudzia myję, zalewam w garnku ok. 2 litrami zimnej wody, zagotowuję, odszumowuję i gotuję pół godziny na małej mocy płyty. Dodaję do garnka ząbek czosnku, listki laurowe i ziele angielskie.
  2. Ziemniaki marchewkę kroję w kostkę, por kroję w półtalarki, pietruszkę i seler ścieram na tarce o grubych oczkach.
  3. Kaszę jaglaną przepłukuję zimną wodą na sicie i przelewam wrzątkiem. Dodaję do zupy razem z przygotowanymi warzywami, doprawiam solą, dodaję zieleninę. Gotuję nie dłużej niż 15 minut. Wyciągam z zupy podudzia, oddzielam mięso i dodaję je do zupy, doprawiam świeżo mielonym pieprzem.
  4. Krupnik drobiowy z kaszą jaglaną podaję z świeżą natką pietruszki.

krupnik drobiowy z kaszą jaglaną

krupnik z kaszą - przepis

krupnik drobiowy - jak zrobić?

Wszystkim wielbicielom krupników w każdej postaci polecam także:

krupnik z suszonymi grzybami

krupnik na gęsinie

krupnik z kaszą kuskus

krupnik drobiowy

 

Zobacz też

19 Comments

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *