Krupnik drobiowy

Tagi:

Zawsze staram się nawet z najzwyklejszej zupy zrobić wyjątkowe danie. Tak jest i z tym krupnikiem, niby zupełnie zwyczajny, a tak bardzo pyszny, bo przygotowany z sercem. Pożywny, bo z drobiowym mięsem. Czego więcej można chcieć w zupełnie zwyczajny drugi dzień nowego roku?

Mój przepis na krupnik drobiowy, jak dla mnie, pozwala uzyskać nie tylko idealną konsystencję zupy, ale także odpowiednie proporcje między warzywami a kaszą jęczmienną. Jest taki, jak lubię, a mimo wszystko zawsze, kiedy dosypuję do zupy kaszę, mam ochotę dosypać trochę więcej. Powstrzymuję się, bo wiem, że kasza napęcznieje, a przecież nie oto chodzi, żeby w krupniku łyżka stała. Krupnik drobiowy wychodzi przepyszny, jest odpowiednio gęsty, nie za gęsty nawet na drugi dzień. Uwielbiam go. Aby nie był za tłusty, krupnik drobiowy przygotowuję na obranych ze skóry podudziach. Zamiast podudzi mogą być skrzydełka, jednak te się o wiele trudniej obiera, a i mięska będzie mniej.

Może powiecie, że się z tym krupnikiem cackam, że nie potrzebna opalona nad ogniem cebula, bo to nie rosół, że wystarczy tylko liść laurowy i ziele angielskie, żeby zupa była krupnikiem. Ale spróbujcie raz pocackać się z krupnikiem, żeby odkryć ten niesamowity smak. Bo krupnik drobiowy to nie zwykła zupa. Krupnik to przepyszna zupa.

Składniki:

  • 3 podudzia z kurczaka
  • 2,5 l wody
  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • marchewka
  • kawałek pora
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula obrana i opalona nad ogniem
  • 2/3 szklanki kaszy jęczmiennej (średnia lub gruba)
  • 2 łyżki oleju (u mnie rzepakowy)
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • lubczyk suszony (ok. 1 łyżeczka)
  • suszony koperek (ok. 1 łyżeczka)
  • 1/3 szklanki gęstej kwaśnej śmietany
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • sól morska

Przygotowanie:

  1. Podudzia z kurczaka myję, obieram ze skóry, zalewam zimną wodą i gotuję.
  2. Kiedy woda się zagotuje, odszumowuję ją, zmniejszam moc płyty i gotuję „na wolnym ogniu” 40 minut.
  3. Po tym czasie dodaję do wywaru opaloną nad ogniem cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i obrane ząbki czosnku. Ziemniaki, seler i pietruszkę kroję w kostkę, dodaję do garnka, zagotowuję.
  4. Marchewkę kroję w półtalarki, przesmażam na oleju kilka minut, pod koniec dodając posiekany por. Dodaję do zupy.
  5. Kaszę jęczmienną płuczę na sitku pod strumieniem zimnej wody, dodaję do zupy. Dosypuję do garnka suszony lubczyk i koperek, solę. Gotuję 15 minut.
  6. Wyciągam z garnka podudzia, oddzielam mięso od kości.
  7. Śmietanę hartuję odrobiną gorącej zupy, dobrze mieszam i dodaję do zupy.
  8. Krupnik drobiowy podaję z mięsem, posypany świeżo posiekaną natką pietruszki.

krupnik drobiowy

krupniczek

Wielbicielom krupniku polecam także:

krupnik z suszonymi grzybami
krupnik z kaszą kuskus

Smacznego!

Zobacz też

9 Comments

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *