Krupnik na gęsinie

Tagi:

Jesień to czas kiedy zaczynam sięgać po rozgrzewające i sycące zupy. Wtedy najbardziej smakuje mi grochówka na żeberkach, kapuśniak z kaszą jęczmienną, zupa gulaszowaziemniaczana czy krupnik i oczywiście wszelkie zupy grzybowe i dyniowe bez których nie wyobrażam sobie mojego jesiennego menu.

Krupnik świetnie smakuje w towarzystwie suszonych grzybów. Taką właśnie zupę ugotowałam w zeszłym roku. Tym razem postanowiłam przygotować ją na gęsinie. Mięso z gęsi nadało krupnikowi bardziej wyrazistego smaku. Gotujemy go na małym ogniu tak, aby smaki powoli wydobywały się ze składników i połączyły w pyszną całość, czyli krupnik na wywarze z gęsi.

Gęś często całkiem niesłusznie bywa pomijana w naszej kuchni. Mięso z gęsi jest nie tylko bardzo smaczne, ale też zdrowe. Ugotowane mięso porcjujemy na małe kawałki i ponownie dodajemy do krupniku, ale część gęsiny można też odłożyć i zmielić . W taki sposób mamy farsz do pysznych pierogów  lub pasztecików do barszczu.

Składniki:

  • 1,3 kg piersi z gęsi owsianej (waga z kością)
  • 2 marchewki
  • kawałek selera (część korzeniowa)
  • kawałek pora (część zielona)
  • 1 pietruszka
  • 2 litry zimnej wody
  • 4 ziarna czarnego pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 100 g kaszy jęczmiennej mazurskiej
  • 850 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • łyżka oleju do smażenia
  • Krupnik Rodzinna Zupa 5 łyżek + szklanka wody

Przygotowanie:

  1. Z mięsa oddzielamy skórę (można ją wytopić na smalec). Do dużego garnka wkładamy umyty kawałek gęsi. Dodajemy obraną i umytą marchewkę, pietruszkę, seler i por. Zalewamy 2 litrami zimnej wody. Dodajemy ziarna pieprzu, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na średnim ogniu 60 minut z lekko uchyloną pokrywką. Zupa powinna lekko pyrkotać. W trakcie gotowania sprawdzamy, czy warzywa są już miękkie i jeśli tak to wyjmujemy je i dalej gotujemy wywar z mięsem.
  2. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w równą i małą kostkę.
  3. Po upływie 60 minut z zupy wyjmujemy mięso i kroimy je na mniejsze kawałki. Ponownie wrzucamy je do zupy razem z kaszą jęczmienną i ziemniakami. Gotujemy 20 minut.
  4. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Szklimy na złoty kolor na łyżce oleju roślinnego.
  5. 5 łyżek krupniku rozrabiamy z szklanką zimnej wody. Dokładnie mieszamy trzepaczką lub widelcem.
  6. Do zupy dodajemy zeszkloną cebulkę.
  7. Zupę odstawiamy z gazu i wolnym strumieniem wlewamy krupnik ciągle mieszając. Ponownie nastawiamy na gaz i gotujemy jeszcze 5 minut co jakiś czas mieszając. Ugotowane wcześniej warzywa kroimy w plasterki lub ucieramy na tarce i dodajemy ponownie do krupniku.
  8. Krupnik podajemy z natką pietruszki.

krupnik

krupnik na gęsinie

krupnik na wywarze z gęsi

zupa krupnik

Zapraszam też to wypróbowania naszych pozostałych przepisów na krupnik :

Krupnik drobiowy

Krupnik z suszonymi grzybami

Wiosenny krupnik z kaszą kuskus

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *