Krupnik na golonce
Tagi: krupnik

Czas przygotowania: powyżej 1h Poziom trudności: łatwy
Wyjątkowo pożywny krupnik na golonce indyczej, podany z mięsną wkładką, z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obiad. Przygotowanie takiego krupniku jest czasochłonne, jednak jeśli zupa ma być na golonce, a mięsna wkładka ma się przyjemnie rozpadać w ustach, trzeba czasu. Na szczęście zupa robi się praktycznie sama. W tym czasie można zająć się zupełnie czym innym, a zupie zrobić miejsce na kuchence, gdzie będzie wesoło pyrkać.
Krupnik na golonce sprawdzi się z kaszą jęczmienną wszelkiego rodzaju, od pęczaku, czyli całego ziarna, po kaszę mazurską i wiejską. Ja wybrałam mazurską drobną, ponieważ wymaga krótszego czasu gotowania, czyli mniej więcej tyle, ile jarzyny w zupie. Dzięki temu mogłam dodać wszystkie składniki w jednym czasie. Jeśli wybierzecie kaszę grubszą, trzeba będzie dodać ją do zupy przed warzywami (średnio 5-10 minut wcześniej, a pęczak nawet 20 minut wcześniej).
Krupnik można zabielić śmietaną (do wyboru kwaśną lub słodką) lub też nie zabielać go wcale. Szkoły są różne, a moim zdaniem każda warta wypróbowania. Tym razem podałam krupnik bez zabielania.
Z podanej ilości składników otrzymacie 6 porcji zupy.
Krupnik na golonce:
- 1 golonka indycza
- 10 dag kaszy jęczmiennej (u mnie mazurska)
- 2 ziemniaki
- marchewka
- pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- kilka ząbków czosnku
- 4 ziela angielskie
- 2 laurowe liście
- sól morska i pieprz czarny
- świeżo posiekana natka pietruszki
- opcjonalnie:kilka suszonych grzybów (u mnie mielone)
- opcjonalnie: śmietana do zabielenia zupy (1/4 szklanki)
Przygotowanie:
- Golonkę przekładamy do garnka, zalewamy 2,5 l wody, zagotowujemy, odszumowujemy, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Na tym etapie można dodać do zupy suszone grzyby. Gotujemy godzinę.
- Przygotowujemy włoszczyznę – marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. Por kroimy, ząbki czosnku obieramy, lekko miażdżymy trzonkiem noża. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę.
- Do garnka dodajemy przygotowane wcześniej warzywa i przepłukaną na sicie kaszę jęczmienną. Na tym etapie można dodać do zupy zmielone suszone grzyby. Gotujemy 20 minut.
- Wyciągamy golonkę z garnka, oddzielamy mięso, dodajemy je do zupy.
- Zupę na talerzach oprószamy mielonym pieprzem, podajemy ze świeżo posiekaną zieleniną. Można zupę zabielić śmietaną.
Jeśli lubisz zupy z aromatem grzybów, koniecznie sprawdź nasze propozycje na jesienne zupy grzybowe: