Krupnik z borowikami i kaszą jęczmienną

Tagi:

Krupnik to zupa, do której chętnie wracam zimową porą. Zazwyczaj gotuję go z dodatkiem suszonych grzybów, ale tym razem postanowiłam wykorzystać mrożone borowiki i to był strzał w dziesiątkę. Krupnik z borowikami zabielony śmietanką i posypany natką pietruszki smakuje rewelacyjnie. Jest zdecydowanie bardziej delikatny i subtelny w smaku od wersji tej zupy z suszonymi grzybami i moja rodzina jednogłośnie zdecydowała, że krupnik z borowikami smakuje im najbardziej.

Mrożone borowiki można bez problemu kupić w większych marketach spożywczych. Są bardzo wygodne w użytkowaniu, bo zostały wcześniej dokładnie umyte i pokrojone na małe kawałki więc wystarczy je tylko usmażyć. Borowiki można oczywiście zastąpić innymi grzybami leśnymi lub pieczarkami, choć ja pozostanę przy krupniku z borowikami.

Do mojej zupy dodałam bardzo drobną kaszę jęczmienną mazurską. Na początku może się Wam wydawać, że jest jej za mało w przepisie, ale w trakcie gotowania kasza pęcznieje, a krupnik z borowikami staje się gęsty.

Składniki:

  • 2 podudzia z kurczaka
  • 1 szkielet z kurczaka
  • 2/3 szklanki kaszy jęczmiennej mazurskiej perłowej drobnej
  • 150 g mrożonych borowików
  • 1-2 łyżki masła klarowanego
  • 5 średnich ziemniaków
  • 2,5 litra wody
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • natka pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • 4 ziarna pieprzu
  • 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • sól morska do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku

Przygotowanie:

  1. Umyte kawałki kurczaka wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą.
  2. Zagotowujemy i zbieramy łyżką szumowiny. Gotujemy na średnim ogniu około 40 minut.
  3. Warzywa obieramy, myjemy i dodajemy do gotującej się zupy. Dorzucamy listki laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu oraz suszony lubczyk. Gotujemy kolejne 15 minut.
  4. Ziemniaki obieramy i kroimy w małą, równą kostkę. Dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze 10 minut.
  5. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła klarowanego i smażymy borowiki.
  6. Usmażone grzyby dodajemy do zupy razem z kaszą jęczmienną i gotujemy jeszcze 15 minut.
  7. Wyjmujemy ugotowane mięso i warzywa, i kroimy na małe kawałki, po czym ponownie dodajemy do krupniku.
  8. Śmietanę hartujemy z odrobiną ciepłej zupy i wlewamy do garnka ciągle mieszając.
  9. Na koniec krupnik z borowikami doprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym. Zupę podajemy z natką pietruszki.

Krupnik z borowikami

krupnik

krupnik z grzybami

Wielbicielom krupniku, nie tylko tego z borowikami, polecam także:

Krupnik z kaszą kuskus

Krupnik z suszonymi grzybami

Krupnik na gęsinie

Krupnik drobiowy

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *