Tagi: krupnik
6 lutego 2015 przez Jola
Czas przygotowania: powyżej 1h
Poziom trudności: średni
Krupnik to zupa, do której chętnie wracam zimową porą. Zazwyczaj gotuję go z dodatkiem suszonych grzybów, ale tym razem postanowiłam wykorzystać mrożone borowiki i to był strzał w dziesiątkę. Krupnik z borowikami zabielony śmietanką i posypany natką pietruszki smakuje rewelacyjnie. Jest zdecydowanie bardziej delikatny i subtelny w smaku od wersji tej zupy z suszonymi grzybami. Moja rodzina jednogłośnie zdecydowała, że krupnik z borowikami i kaszą jęczmienną smakuje im najbardziej!
Mrożone borowiki można bez problemu kupić w większych marketach spożywczych. Są bardzo wygodne w użytkowaniu, bo zostały wcześniej dokładnie umyte i pokrojone na małe kawałki więc wystarczy je tylko usmażyć. Borowiki można oczywiście zastąpić innymi grzybami leśnymi lub pieczarkami, choć ja pozostanę przy krupniku z borowikami.
Do mojej zupy dodałam bardzo drobną kaszę jęczmienną mazurską. Na początku może się Wam wydawać, że jest jej za mało w przepisie, ale w trakcie gotowania kasza pęcznieje, a krupnik z borowikami staje się gęsty.
Składniki:
- 2 podudzia z kurczaka
- 1 szkielet z kurczaka
- 2/3 szklanki kaszy jęczmiennej mazurskiej perłowej drobnej
- 150 g mrożonych borowików
- 1-2 łyżki masła klarowanego
- 5 średnich ziemniaków
- 2,5 litra wody
- 1 marchewka
- 1 pietruszka (korzeń)
- kawałek selera
- kawałek pora
- natka pietruszki
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
- 4 ziarna pieprzu
- 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- sól morska do smaku
- pieprz ziołowy do smaku
Przygotowanie:
- Umyte kawałki kurczaka wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą.
- Zagotowujemy i zbieramy łyżką szumowiny. Gotujemy na średnim ogniu około 40 minut.
- Warzywa obieramy, myjemy i dodajemy do gotującej się zupy. Dorzucamy listki laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu oraz suszony lubczyk. Gotujemy kolejne 15 minut.
- Ziemniaki obieramy i kroimy w małą, równą kostkę. Dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze 10 minut.
- Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła klarowanego i smażymy borowiki.
- Usmażone grzyby dodajemy do zupy razem z kaszą jęczmienną i gotujemy jeszcze 15 minut.
- Wyjmujemy ugotowane mięso i warzywa, i kroimy na małe kawałki, po czym ponownie dodajemy do krupniku.
- Śmietanę hartujemy z odrobiną ciepłej zupy i wlewamy do garnka ciągle mieszając.
- Na koniec krupnik z borowikami doprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym. Zupę podajemy z natką pietruszki.



Wielbicielom krupniku, nie tylko tego z borowikami, polecam także:
Krupnik z kaszą kuskus
Krupnik z suszonymi grzybami
Krupnik na gęsinie
Krupnik drobiowy