Krupnik z kaszą gryczaną krakowską i suszonymi grzybami

Tagi:

Tradycyjny krupnik w nowej, pysznej odsłonie z kaszą gryczaną krakowską i suszonymi grzybami. Biała kasza gryczana ma łagodniejszy smak niż kasza gryczana prażona, dlatego świetnie nadaje się do krupników. Zwłaszcza gdy wybierzemy kaszę krakowską, czyli łamaną, która wyglądem przypomina kaszę jęczmienną. Do krupnika z kaszą gryczaną koniecznie dodaj suszone grzyby!

Składniki:

  • 2 skrzydełka kurze
  • 1l wody
  • 3 ziemniaki
  • kawałek pora
  • kawałek selera
  • pietruszka
  • marchewka
  • pół szklanki kaszy gryczanej krakowskiej (niepalonej)
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • listek laurowy
  • pieprz czarny
  • sól morska
  • ząbek czosnku
  • listek lubczyku i naci selera
  • garść suszonych grzybów

Przygotowanie:

  1. Grzyby przekładamy do szklanki, zalewamy wodą, odstawiamy na kilka godzin.
  2. Skrzydełka zalewamy ok. 1,5 wody, zagotowujemy, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, ząbek czosnku, gotujemy 40 minut.
  3. Grzyby kroimy na mniejsze kawałki, wody nie wylewamy. Ziemniaki kroimy w kostkę, włoszczyznę ścieramy na tarce o dużych oczkach, por drobno siekamy.
  4. Wyciągamy z wywaru skrzydełka, oddzielamy mięso od kostek.
  5. Dodajemy do wywaru świeże zioła, ziemniaki, włoszczyznę, por, grzyby. Do krupniku z kaszą gryczaną dolewamy wodę, w której moczyły się grzyby, doprawiamy solą morską, gotujemy 20 minut od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy do garnka mięso ze skrzydełek.
  6. Krupnik z kaszą gryczaną zabielamy śmietaną, podajemy ze świeżo posiekaną natką pietruszki.

krupnik z kaszą gryczaną

krupnik

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *