Krupnik z suszonymi grzybami

Tagi:

Krupnik był zmorą mojego dzieciństwa. Bardzo nie lubiłam tej zupy, ale na szczęście smaki się zmieniają i dzisiaj z miłą chęcią zjem jesienną porą miseczkę takiej rozgrzewającej zupy. Uwielbiam intensywny zapach suszonych grzybów, które zalewamy ciepłą wodą do namoczenia. Przypominają mi święta, bo z suszonych grzybów piekę co roku pyszne paszteciki do barszczu. Zapach roznosi się po całym mieszkaniu. Potem pieczemy pierniczki w hurtowych ilościach.

Co roku dostaję zapas suszonych grzybów od rodziców,którzy uwielbiają leśne wyprawy po grzyby. Ja niestety nie podzielam tej pasji. Nie mam chyba cierpliwości albo szczęścia, bo zazwyczaj wracam z pustym koszyczkiem. Do krupniku dodaję zawsze spore ilości pietruszki, bo bardzo ją lubię i do tego jest cennym źródłem witamin. Między innymi dzięki dużej zawartości witaminy C dobrze wpływa na poprawę naszej odporności.

Składniki:

  • 100 g kaszy jęczmiennej perłowej
  • 2 marchewki (małe)
  • kawałek selera (korzeń)
  • kawałek pora (część zielona)
  • 1,5 litra bulionu wołowego
  • garść grzybów suszonych
  • 5 średnich ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 pęczka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Marchewkę i seler obieramy, myjemy i wrzucamy w całości do bulionu. Pora myjemy i również dodajemy do garnka z bulionem. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut i wsypujemy kaszę.
  2. Grzyby zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do namoczenia ( najlepiej namoczyć je nawet na kilka godzin przed gotowaniem zupy).
  3. Namoczone grzyby odsączamy i kroimy w kostkę lub na mniejsze kawałki. Dodajemy do gotującego się bulionu.
  4. Ziemniaki obieramy , myjemy i kroimy w mniejszą kostkę. Dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze około 20 minut, do momentu aż ziemniaki będą miękkie.
  5. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na łyżce masła na złoty kolor. Dodajemy ją do zupy na 2-3 minuty przed końcem gotowania.
  6. Z zupy wyjmujemy marchewkę i kroimy ją na talarki. Pokrojoną dodajemy do zupy.
  7. Natkę pietruszki drobno szatkujemy i dodajemy do ugotowanej zupy.

krupnik z suszonymi grzybami 2

Polecam też przepis Agatki na wiosenny krupnik z kaszą kuskus

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *