Kulinarne triki na Święta

Tagi:

Święta Bożego Narodzenia wymagają wyjątkowej oprawy kulinarnej, która często spędza nam sen z powiek dosłownie i w przenośni. Aby uniknąć przedświątecznego chaosu i nieprzespanych nocy, warto dobrze rozplanować przygotowania i poznać kilka ciekawych kulinarnych trików, które pomogą nam w ogarnięciu przedświątecznej rzeczywistości.

Co zrobić, żeby barszcz zachował intensywny kolor?

barszcz-na-miodzie-kolaz2

Aby barszcz zachował głęboki kolor, powinien się gotować na wolnym ogniu. Kiedy podgrzewamy barszcz na drugi dzień, robimy to powoli i nie doprowadzamy zupy do wrzenia. Gdy jednak barszcz straci kolor, dodatek cytryny lub octu przywróci mu intensywny kolor, a także wpłynie pozytywnie na smak zupy.

Barszcz najlepiej smakuje i wygląda na drugi dzień – pamiętajmy, by podgrzewając go nie doprowadzić do wrzenia.

Jak ugotować dobrą zupę rybną i jaką rybę wybrać, by się nie rozpadła podczas gotowania?

Najlepiej przygotować zupę rybną na wywarze z resztek po sprawieniu ryb (głowy, skrawki mięsa, płetwy) – należy tylko pamiętać o usunięciu skrzeli i oczu. Warto też wykorzystać różnego rodzaju ryby.

Mięso ryb dodajemy do zupy pod koniec gotowania – do przygotowanego wcześniej i odcedzonego wywaru. Na zupę rybną doskonale nadaje się karp – jest bardzo smaczny, a jego mięso nie rozpada się, nawet podczas dłuższego gotowania.

Przepisy na nasze zupy rybne znajdziesz tutaj. A o tym, co warto wiedzieć przed zakupem świeżej ryby, przeczytasz tutaj.

węgierska zupa rybna IMG_3452

Czym zastąpić suszone grzyby przy robieniu farszu do uszek?

Zamiast tradycyjnego farszu z suszonych grzybów można do uszek przygotować farsz z pieczarek – na przykład z tego przepisu. Aby uzyskać intensywny grzybowy aromat takiego farszu, dodajmy do niego garść suszonych grzybów (wcześniej namoczonych) lub suszone pieczarki.

Co zrobić, żeby do potrawy nie dostał się piasek z suszonych grzybów?

Kiedy suszone grzyby zalewamy wodą i odstawiamy do namoczenia, drobinki piasku z grzybów opadają na dno. Gdy chcemy przy przygotowywaniu potrawy wykorzystać wodę, w której moczyły się grzyby, przelejmy ją delikatnie i nie do końca, a piasek pozostanie na dnie naczynia.

Jaki jest sekret idealnego ciasta na uszka i pierogi?

Idealne, czyli miękkie i dające się cienko rozwałkować ciasto to sekret udanych uszek i świątecznych pierogów. Takie ciasto z łatwością przygotujesz, dodając do niego bardzo gorącą wodę. Więcej o idealnym cieście przeczytasz tutaj.

triki dyptyk 2

Jak mrozić uszka i pierogi, żeby się nie posklejały?

Uszka i pierogi możesz ulepić wcześniej i zamrozić. Jak to zrobić? Po ugotowaniu przełóż je na talerz skropiony odrobiną oleju i pozostaw do wystygnięcia (uszka nie powinny się ze sobą stykać). Następnie rozłóż je na styropianowych tackach i wstaw do zamrażarki. Kiedy będą już lekko zmrożone, wówczas poporcjuj je, przełóż do woreczków i szczelnie zamknij, by nie wysychały.

Zamrożone uszka i pierogi wrzucaj na wrzącą wodę i gotuj 1-2 minuty od wypłynięcia.

Co do barszczu zamiast uszek?

Kiedy lepienie uszek nas przerasta, możemy podać barszcz z innymi pysznymi dodatkami. Inspiracje znajdziesz tutaj.

główne

Kiedy upiec pierniczki, a kiedy lukrować?

Pierniczki pieczemy kilka tygodni przed świętami, a dekorowaniem zajmujemy się na dzień-dwa przed wigilią.

Co zrobić, żeby pierniczki szybko zmiękły?

Jeśli jeszcze nie zdążyliśmy upiec pierniczków, trzeba to zrobić jak najszybciej, a następnie do puszki, w której będziemy je przechowywać, włóżmy kawałek świeżej skórki pomarańczy. Co kilka dni skórkę trzeba wymienić na świeżą. Pierniczki z takiej skórki chłoną wilgoć i aromat, dzięki czemu szybciej zmiękną i będą pysznie smakować.

Co zrobić z połamanymi pierniczkami?

Połamane pierniczki można wykorzystać do przygotowania pysznej regionalnej zupy moczki. Przepis na moczkę znajdziecie tutaj.

triki tryptyk

Jak gotować bigos lub kwaśnicę?

Bigos i kwaśnica powinny być przygotowane kilka dni wcześniej, a następnie odstawione w zimne miejsce. Bigos warto każdego dnia podgrzać. Dzięki temu wszystkie smaki idealnie się ze sobą łączą.

triki dyptyk

Czym zastąpić kompot z wędzonych śliwek

Niezbyt lubiane przez dzieci wędzone owoce, między innymi śliwki, przy przygotowywaniu wigilijnego kompotu można zastąpić owocami suszonymi. W sprzedaży dostępne są gotowe mieszanki takich owoców, suszonych powietrzem. Można z nich przygotować pyszny kompot lub podawaną na ciepło zupę.

Macie swoje sprawdzone triki na Święta? Podzielcie się :)

triki dyptyk 3

Więcej sztuczek kuchennych znajdziesz w naszych poradach, nie tylko na Święta!