Kulki drobiowe do zup kremowych i nie tylko

Tagi:

Kulki drobiowe to świetny pomysł na wykorzystanie mięsa i warzyw z rosołu. Pysznie smakują i sprawiają, że zupa staje się bardziej sycąca. Kulki drobiowe stanowią idealną alternatywę dla grzanek i groszku ptysiowego w zupach kremach. Można też podać je do barszczu białego, żuru, krupniku lub rosołu z kury. Drobiowe kulki nie tylko pysznie smakują, ale też ciekawie wyglądają!

Składniki:

  • 30-40 dag ugotowanego mięsa drobiowego (np. 2 udka z rosołu, bez chrząstek i kostek)
  • ugotowana marchewka (z rosołu)
  • kilka gałązek zielonej pietruszki
  • pół szklanki mleka
  • pół małej czerstwej bułki
  • pół cebuli
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do obtoczenia kulek

Przygotowanie:

  1. Cebulę siekamy, szklimy na lekko rozgrzanym oleju.
  2. Mięso bez chrząstek i kości i marchewkę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia, dodajemy zeszkloną cebulkę i posiekane listki natki pietruszki, mieszamy.
  3. Dodajemy namoczoną w mleku i lekko odciśniętą połówkę bułki, mieszamy.
  4. Lekko zwilżonymi dłońmi formujemy nieduże kulki, obtaczamy w bułce tartej.
  5. Smażymy kulki drobiowe na lekko rozgrzanym oleju, od czasu do czasu delikatnie je obracając, aż uzyskają lekko złoty kolor.
  6. Kulki drobiowe podajemy do zupy zaraz po usmażeniu.

kulki drobiowe

drobiowe kulki do zupy

drobiowe kulki z warzyw i mięsa

 

Zobacz też