Kwaśnica z prażokami

Tagi:

Pożywna i porządnie kwaśna. Taka powinna być kwaśnica. Kwaśnica tradycyjnie przygotowywana jest na wywarze z wędzonych żeberek, ale można ją przygotować szybciej i równie pysznie, z dodatkiem wędzonego boczku. A jeśli podamy taką kwaśnicę z prażokami, nie będzie miała sobie równych.

Kwaśnica:

  • 0,5 kg dobrej kiszonej kapusty
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 2 kostki Bulionu na żeberkach Winiary
  • garść suszonych podgrzybków lub borowików
  • 3 ząbki czosnku w łupinkach
  • łyżka masła
  • mała cebula
  • łyżka suszonego majeranku
  • łyżeczka mielonego kminku

Przygotowanie:

  1. Boczek kroimy w kosteczkę, przekładamy do garnka, zalewamy 1,5 l wody, zagotowujemy, gotujemy 20 minut.
  2. Cebulkę drobno siekamy, podduszamy na łyżce masła.
  3. Kapustę odsączamy (sok zlewamy do osobnego naczynia), szatkujemy, przesmażamy chwilę z cebulką.
  4. Dodajemy do garnka podsmażoną kapustę, sok z kapusty, dodajemy kostki bulionowe, suszone grzyby, czosnek w łupinkach, gotujemy pół godziny.
  5. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę majerankiem i kminkiem.

 

prażoki:

  • 0,4-0,5 kg ziemniaków
  • mała cebula
  • szczypta soli
  • 2 łyżki mąki pszennej

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie.
  2. W tym czasie na patelni rumienimy cebulkę na maśle.
  3. Odlewamy z ziemniaków wodę pozostawiając na dnie ok. 2-3 cm wody, zasypujemy ziemniaki mąką i gotujemy pod lekko uchylona pokrywką na wolnym ogniu kilka minut.
  4. Zdejmujemy garnek z kuchenki, ugniatamy ziemniaki tłuczkiem.
  5. Prażoki nakładamy łyżką maczaną w maśle z cebulką. Można podać prażoki w osobnym naczyniu lub bezpośrednio do zupy.

kwaśnica z prażokami dyptyk 1

kwaśnica z prażokami dyptyk 3

kwaśnica z prażokami dyptyk 5

kwaśnica z prażokami małe IMG_3886

kwaśnica z prażokami małe IMG_3909

kwaśnica z prażokami IMG_3921 kwaśnica z prażokami małe IMG_3939

 

Prażoki to nie jedyny sposób na ziemniaki w zupie! Zobacz inne nasze przepisy:

Zobacz też