Kwiaty jadalne – nie tylko do wazonu

Tagi: ,

Wyjątkowe święto, które każdy z nas na swój sposób celebrował kilka dni temu – Dzień Matki – zainspirowało mnie do zakupu kwiatów, nie tylko tych do wazonu, ale także takich, które dodały niecodziennego, wiosennego charaktery daniom, jakie pojawiły się w na stole w moim rodzinnym domu właśnie tego dnia.
Jako że niestety nie posiadam swojego własnego ogródka, w którym mogłabym uprawiać rośliny ozdobne, kolorowe kwiaty musiałam kupić, co okazało się niemałym wyzwaniem. Ważne by mieć pewność, że nie były one nawożone bądź pryskane. Ostatecznie, zamówiłam je drogą elektroniczną, z przesyłką do domu. Tym razem mój wybór padł na bratki, goździki i nagietki.
Kwiaty jadalne - kolaz2

Jakie kwiaty nadają się do jedzenia?

Kwiaty jadalne coraz częściej zdobią tarty i torty, dodawane są do sałatek, a także zup. Ich lista jest naprawdę długa. W zależności od potrawy i wizji artystycznej, szeroki wybór pozostawia duże pole do popisu.
Bratki, które cechuje łagodny smak, nadadzą się idealnie jako dodatek do ciast i deserów. Nagietki, ze względu na swoją złocisto-pomarańczową barwę, zabarwią ryż lub sos, będą się także wyróżniały w sałatce lub zupie. Goździki oraz hibiskus dodajemy do herbaty i letnich napojów chłodzących. Z kwiatów mniszka lekarskiego, podobnie jak z bzu czarnego, zrobimy nalewki i syropy. Z kwiatów róży – pyszne konfitury. Niebieski ogórecznik lekarski nada się do kandyzowania, efektownie wyglądał będzie także zamrożony w kostkach lodu. Panierowane i usmażone kwiaty cukinii, które stanowią tradycją rzymską potrawę, nadadzą codzienności smak la dolce vita!
Kwiaty jadalne - kolaz3

Jak dbać o jadalne kwiaty i których unikać?

Kwiaty jadalne po zebraniu bądź zakupie należy przechowywać w odpowiedniej temperaturze, najlepiej w lodówce. Zachowają wówczas świeżość przez kilka dni – nawet do tygodnia. Pamiętajmy, że kwiaty mogą uczulać i to nie tylko alergików. Warto zatem sprawdzić najpierw reakcję naszego organizmu i spożywać je w niewielkich ilościach. Do kwiatów, których ze względu na ich trujące właściwości jeść nie wolno, zaliczamy m.in.: hortensje, hiacynty, konwalie, irysy, kaczeńce, krokusy jesienne, żonkile, oleandry czy zawilce.
Kwiaty jadalne - kolaz1
Prawdziwy sezon na jadalne kwiaty właśnie się rozpoczyna. Kwiaty będą kosztowały mniej, a wybór powinien być naprawdę szeroki. Wiedzą o tym zapewne wszyscy ci, u których kwiaty stanowią częsty dodatek do potraw. Przygotowany przeze mnie tort, który zaserwowałam mamie w dniu jej święta, przyozdobiony bratkami, goździkami i nagietkami, zrobił nie lada wrażenie nie tylko na samej obdarowanej, ale i na pozostałych członkach rodziny.

Tym, którzy z kwiatami w formie jadalnej nie mieli jeszcze do czynienia, serdecznie polecam rozpoczęcie tej przygody! W ramach inspiracji, już za kilka dni na blogu pojawi się przepis na zupę z pięknym dodatkiem w postaci kwiatów jadalnych właśnie. Do przeczytania!
kwiaty jadalne 5
Kwiaty jadalne - zdjęcia3

Zobacz też