Łagodna zupa cebulowa krem z prażonymi pestkami dyni i słonecznika

Tagi: ,

Prosta, szybka, a ponadto wyjątkowo tania, łagodna zupa cebulowa krem z prażonymi pestkami dyni i słonecznika to doskonały pomysł na obiad w okresie zimowym. Cebula, jako jedno z naszych rodzimych warzyw często bywa niedoceniona. A okazuje się, że można z niej przyrządzić naprawdę smaczną zupę, bez dużej ilości dodatków.

Smaku zupie cebulowej nadają masło oraz wino. To właśnie te składniki powinny być wysokiej jakości. Jako że, nie dodaje się ich w dużej ilości, można pozwolić sobie tutaj na mini ekstrawagancje. Na cały garnek potrzeba zaledwie kilka łyżek masła i lampkę wina.

Tym razem przepis bez dużej ilości ostrych przypraw, dla miłośników łagodnych, dobrze zbalansowanych potraw. Odrobina pieprzu nada zupie wyrazistość.

Z podanych składników przygotujesz ok. 4 porcji zupy.

Składniki:


  • 4 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • Garść słonecznika
  • Garść pestek dyni
  • Kilka kromek chleba
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Cebule i czosnek obrać. Drobno posiekać.
  2. Na dnie dużego garnka rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę i czosnek.
  3. Dolać odrobinę bulionu i dusić na wolnym ogniu przez ok. 20 – 30 minut – aż cebula całkiem zmięknie.
  4. Dolać resztę bulionu oraz wino.
  5. Całość zmiksować na gładki krem.
  6. W trakcie miksowania dodać śmietanę kremówkę.
  7. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  8. Pestki słonecznika i dyni uprażyć na suchej patelni.
  9. Kromki chleba podpiec w tosterze.
  10. Zupę podawać z kleksem śmietany, posypaną uprażonymi płatkami dyni i słonecznika,z grzanką w ramach dodatku.

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *