Leczo warzywne z cukinią, młodą marchewką i fasolką szparagową

Tagi: , ,

Chyba każdy ma swój ulubiony sposób na przygotowanie lecza. Zazwyczaj robię leczo z kiełbasą, papryką i cebulą, bo takie cieszy się w moim domu największym powodzeniem. Gotuję ogromny gar i zajadamy się leczem na obiad i kolację przez kilka kolejnych dni. Latem co najmniej kilka razy przyrządzam leczo i kiedy nasycimy już pierwszy apetyt na paprykowe smaki, to część lecza mrożę, a część wekuję i zatrzymuję smaki lata na jesienne i zimowe obiady. Lubię robić takie zapasy i sięgać po nie w dniach kiedy nie mam czasu, albo ochoty na gotowanie obiadu.

Dzisiaj postanowiłam przygotować  warzywną wersję tego dania, nieco lżejszą i mniej kaloryczną, ale będącą pełnowartościowym posiłkiem i sporą porcją witamin. Tego typu potrawy można też dowolnie modyfikować dodając swoje ulubione składniki. Fasolkę szparagową można zastąpić groszkiem, marchewkę batatami, a w miejsce cukinii można dodać różyczki kalafiora.

Składniki:

  • 2 papryki
  • 3 młode marchewki
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 1 mała cebula
  • garść fasolki szparagowej (zielonej i żółtej )
  • 1 mała cukinia
  • 500 ml wody
  • szczypta ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 1 bulion warzywny Winiary

Przygotowanie:

  1. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w paski lub w kostkę.
  2. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
  3. Na głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju rzepakowego i wrzucamy cebulę. Po chwili dodajemy też pokrojoną paprykę. Smażymy około 10 minut.
  4. W tym czasie myjemy i kroimy pozostałe składniki.
  5. Do papryki dorzucamy pokrojoną marchewkę, pietruszkę i fasolkę. Zalewamy zimną wodą do poziomu warzyw (300 ml). Dodajemy ostrą i słodką paprykę i dusimy z lekko uchyloną pokrywką około 10 minut.
  6. Po tym czasie do lecza dodajemy pokrojoną cukinię i uzupełniamy wodę (około 100 ml). Dusimy jeszcze około 15 minut.
  7. W 100 ml gorącej, przegotowanej wody rozpuszczamy bulion warzywny i dodajemy do lecza razem z koncentratem pomidorowym. Gotujemy jeszcze 5 minut (aż warzywa będą miękkie ) i całość mieszamy.
  8. Podajemy z natką pietruszki.

Leczo warzywne z cukinią

Leczo warzywne z cukinią

Leczo warzywne z cukinią

Leczo warzywne z cukinią

Leczo warzywne z cukinią

Leczo warzywne z cukinią

Wielbicielom lecza polecam też:

Zupę a’la leczo z kiełbasą

Leczo z cukinią i chorizo

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *