Lekka i szybka zupa z młodej kapusty

Tagi:

Lekka i szybka zupa z młodej kapusty to świetna alternatywa dla tradycyjnych kapuścianych potraw. Pozbawiona ich ciężkości, doskonale sprawdza się w charakterze dietetycznego dania, nie tylko w porze obiadowej. Doprawiona dużą ilością pieprzu i sokiem z cytryny ma charakterny smak, jakiego nie spodziewalibyście się po kapuście, łagodnej z natury.

Lekka zupa z młodej kapusty:

  • główka młodej kapusty (ok. 0,5 kg)
  • ok. 0,7 l wywaru warzywnego
  • młoda marchewka
  • młoda cebula
  • kawałek młodego pora
  • łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 8 ziaren czarnego pieprzu
  • liść laurowy
  • sól morska do smaku
  • szczypta ksylitolu lub cukru trzcinowego
  • sok z połówki cytryny

Przygotowanie:

  1. Z kapusty obieramy wierzchnie liście (można je wykorzystać do przygotowania wywaru), szatkujemy na niezbyt małe kawałki. Marchewkę szorujemy i kroimy w plasterki. Cebulę i por drobno siekamy.
  2. Oliwę delikatnie rozgrzewamy, podduszamy por z cebulką.
  3. Dodajemy do podduszonego z cebulką pora kapustę i marchewkę, chwilę dusimy całość, podlewamy kapustę wywarem.
  4. Dodajemy do garnka ziele angielskie, ziarna pieprzu, liść laurowy, gotujemy do miękkości warzyw, około 15 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę solą morską.
  5. Zestawiamy zupę z kuchenki. Odlewamy dwie chochle do wysokiego naczynia, miksujemy na gładki krem, zagęszczamy nim zupę.
  6. Doprawiamy zupę do smaku szczyptą ksylitolu lub cukru trzcinowego i sokiem z cytryny.

zupa z młodej kapusty IMG_6070

zupa z młodej kapusty dyptyk 1

zupa z młodej kapusty IMG_6097

zupa z młodej kapusty dyptyk 2

zupa z młodej kapusty IMG_6093

 

Przepis na zupę z młodych warzyw powinien być w każdym domu. A najlepiej nie jeden!

Zobacz też