Lekka owsianka budyniowa

Tagi: , ,

Idealna propozycja na lekkie i pożywne śniadanie: kremowa owsianka budyniowa. Połączenie kwaśnego soku z grejpfruta ze słodyczą fig, przeniesie Was na moment w tropikalne strony. Z miską owsianki budyniowej pozwólcie sobie na chwilę zapomnienia i śniadanie pod palmą!

Składniki:

  • 6 łyżek płatków owsianych (błyskawicznych lub górskich)
  • 1/2 szklanki wody
  • Pół grejpfruta
  • Szklanka mleka
  • 1 kiwi
  • 1 łyżka budyniu waniliowego
  • Garść fig
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • Garść orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki żurawiny (całej,ze słoika)

Przygotowanie:

  1. Orzechy laskowe siekamy, figi kroimy w paseczki. Wyciskamy sok z połówki grejpfruta. Kiwi kroimy w cienkie plasterki.
  2. Płatki wsypujemy do małego garnuszka, dodajemy część posiekanych fig oraz orzechów,  zalewamy wodą, oraz ½ szklanki mleka, gotujemy na małym ogniu.
  3. Do pozostałego mleka wsypujemy budyń, cukier i cynamon – wszystko dokładnie mieszamy i  dodajemy do płatków. Dolewamy sok wyciśnięty z połówki grejpfruta. Owsiankę budyniową zagotowujemy i zdejmujemy z ognia.
  4. Ugotowaną owsiankę budyniową przekładamy do miseczki. Dekorujemy resztą fig, orzechów, plasterkami kiwi oraz żurawiną. Jemy jeszcze ciepłą lub czekamy aż wystygnie.

owsianka budyniowa

owsianka

owsianka z budyniem

owsianka z owocami

owsianka budyniowa z owocami

lekka owsianka z dodatkiem budyniu

owsianka na mleku

przepis na owsiankę

 

 

Zobacz też

3 Comments

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *