Lekka zielona zupa z jarmużem
Tagi: zupa krem, zupa z jarmużu

Czas przygotowania: do 30min Poziom trudności: łatwy
Jeśli w święta stół uginał się pod ciężarem bożonarodzeniowych ciężarów, po świętach warto sięgnąć po lżejsze potrawy. Lekka, zielona zupa z jarmużem to moja propozycja na dzisiaj dla moich przejedzonych domowników.
Jarmuż to nic innego jak kapusta, ale nie po prostu „zwykła kapusta”, a jedna z jej najstarszych odmian. Zawiera mnóstwo antyoksydantów, witamin i minerałów, ma bardzo dużo witaminy C – więcej ma tylko papryka i natka pietruszki. Tylko trochę dziwnie wygląda jak na kapustę, ale moim zdaniem jest uroczy, zwłaszcza gdy podamy go w formie pysznej zupy z jarmużem.
Lekka zielona zupa z jarmużem może być podana z grzankami lub warzywnymi chipsami – gdy domownicy podchodzą do zielonych zup z ostrożnością, dobrze jest ich czymś zwabić do stołu 🙂 A jeśli domownicy nie mają nic przeciwko zielonym zupom, zupę z jarmużem można udekorować nie tylko listkami jarmużu, ale także młodego szpinaku i kiełkami. Smacznego!
Składniki:
- 0,7 l wody lub wywaru warzywnego
- pół szklanki mrożonego zielonego groszku
- 1 ziemniak
- 200 g mrożonego brokuła
- łyżka czubrycy zielonej
- świeży szczypiorek
- łyżka jogurtu
- nieduża cukinia
- łyżka tartego parmezanu do dekoracji
- dwie garści jarmużu (bez twardych łodyżek)
- 2 ząbki czosnku
- łyżka oliwy
- sól do smaku
- opcjonalnie: 2-3 łyżeczki soku z cytryny
Przygotowanie:
- W garnku zagotowuję wodę.
- W tym czasie cukinię i ziemniaka obieram i kroję w kostkę. Dodaję je do garnka.
- Czosnek siekam, dodaję do gotujących się warzyw. Dodaję szczyptę soli.
- Po około 15 minutach dodaję do garnka zielony groszek, brokuły, gotuję chwilę. Dodaję jarmuż (wcześniej trzeba dokładnie usunąć z niego wszystkie twarde łodyżki). Gotuję 5 minut.
- Po zestawieniu garnka z płyty, dodaję do zupy jogurt i miksuję. Doprawiam sokiem z cytryny.
- Zieloną zupę z jarmużem skrapiam oliwą i podaję z parmezanem i dużą ilością szczypiorku.