Letnia zupa tajska ze świeżymi warzywami

Tagi: ,

Kuchnia orientalna kusi wielością aromatów i fuzją wzajemnie przenikających się smaków. Kulinarna podróż zaczyna się dużo wcześniej, niż od pierwszej łyżki, bowiem już na samym początku przygotowania potrawy kuchnia wypełnia się egzotycznymi smakami, tak innymi od aromatów kuchni polskiej. Choć początkowo może się wydawać, że to podróż w nieznane, szybko okazuje się, że w kuchni azjatyckiej można poruszać się całkiem sprawnie, zwłaszcza kiedy na początku fascynującej przygody skorzystamy z prostszych przepisów, takich jak ten.

Letnia zupa tajska ze świeżymi warzywami i kurczakiem to nie tylko danie obiadowe. Można ją podać także na kolację, zwłaszcza pod koniec lata, kiedy wieczory bywają chłodne, a zupa dobrze doprawiona ostrą papryką, porządnie rozgrzewa.

Do przygotowania zupy warto wykorzystać mniejsze cukinie. Te większe będą obfitowały w sporej wielkości pestki, które trzeba będzie usunąć (wystarczy po przekrojeniu cukinii na pół wydrążyć środek cukinii łyżką).

Zupę tajską podałam z ryżem jaśminowym, który można oczywiście zastąpić ulubionym makaronem, na przykład ryżowym.

Z podanej ilości składników przygotujemy 4 porcje zupy.

letnia zupa tajska z warzywami:

  • mały filet z kurczaka
  • dwie nieduże cukinie
  • pęczek dymki
  • kawałek pora (biała i jasnozielona część]
  • 2-3 cm kawałek imbiru
  • łyżeczka czerwonego curry
  • mała puszka mleka kokosowego
  • 1,2-1,5l l bulionu
  • sos sojowy
  • szczypta curry
  • szczypta soli i cukru
  • szczypta słodkiej i ostrej papryki
  • sok z limonki do smaku
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa do smażenia
  • do podania: 100 g ryżu jaśminowego

Przygotowanie:

  1. Filet z kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą, szczyptą curry i szczyptą słodkiej i ostrej papryki. Skrapiamy sosem sojowym. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę i podsmażamy, co chwilę mieszając.
  2. Cebulkę dymkę kroimy w kostkę, por w półtalarki. Dodajemy do podsmażonego kurczaka i chwilę smażymy z dodatkiem pasty curry i startego na tarce imbiru. Pod koniec dodajemy posiekane lub przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
  3. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię (bez obierania), smażymy przez chwilę, często mieszając.
  4. Podlewamy podsmażonego z warzywami kurczaka bulionem, zagotowujemy, gotujemy ok. 15 minut.
  5. Dodajemy do zupy mleko kokosowe, dokładnie mieszamy, doprawiamy całość sokiem z limonki i szczyptą cukru.
  6. Zupę podajemy z ryżem jaśminowym ugotowanym na sypko, posypujemy posiekanym szczypiorem.

3 Comments

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *