Przepis na lunch bowl

Tagi:

Lunch bowl, czyli pełnowartościowy posiłek, który idealnie sprawdzi się nie tylko w porze lunchu, ale także jako lekka, acz pożywna kolacja czy przekąska podczas pikniku. W misce lądują warzywa, produkty zbożowe, porcja sera lub hummusu z dodatkiem oliwy. Przygotowałam dziś dla Was propozycje dwóch różnych kompozycji. Możecie je oczywiście dowolnie modyfikować, zastępując lub dodając swoje ulubione składniki. Jedyne, o czym warto pamiętać to odpowiednie proporcje – komponujemy tak, aby otrzymać danie idealnie zbilansowane pod względem wartości odżywczych i składników mineralnych.

Lunch bowl 1:

  • 2 garście liści szpinaku
  • 1/2 puszki białej fasoli
  • 1 marchewka
  • Kilka rzodkiewek
  • Kilka różyczek brokuła
  • Kawałek czerwonej papryki
  • 1/2 okrągłego sera brie
  • 2 kromki pełnoziarnistego chleba
  • Kiełki rzodkiewki

Przygotowanie:

  1. Ugotować różyczki brokuła.
  2. Szpinak dokładnie opłukać. Fasolę odcedzić i opłukać.
  3. Marchewkę, rzodkiewki, paprykę oraz kiełki rzodkiewki umyć.
  4. Marchewkę i paprykę obrać i pokroić w słupki. Rzodkiewki obrać i pokroić na mniejsze cząstki.
  5. Pokroić chleb i ser.
  6. Wszystkie przygotowane składniki ułożyć w misce, według własnej inwencji twórczej.

lunchbowl4
lunchbowl kolaz
lunchbowl2

 

Lunch bowl 2:

  • 2 garście liści szpinaku
  • 1/2 puszki białej fasoli
  • Garść pomidorków koktajlowych
  • Garść oliwek
  • Garść orzechów włoskich
  • 1 marchewka
  • Kilka łodyg selera
  • Hummus

Przygotowanie:

  1. Szpinak dokładnie opłukać. Fasolę odcedzić i opłukać.
  2. Pomidorki umyć, oliwki odcedzić.
  3. Marchewkę oraz selera umyć, obrać, pokroić w słupki.
  4. Wszystkie składniki układać dowolnie w dużej misce.

lunchbowl5
lunchbowl kolaz 2

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *