Maltańska zupa aljotta – zupa rybna

Tagi: , ,

Na Malcie spędziłem w maju tego roku niezapomniane, pełne słońca wakacje. Maleńka śródziemnomorska wyspa urzekła mnie pod wieloma względami. Gościnni i przyjaźnie nastawieni Maltańczycy okazali się świetnymi kompanami do rozmów. Wszystkie porady i rekomendacje, jakie otrzymałem od miejscowych okazały się strzałem w dziesiątkę, zwłaszcza w przypadku przyrządzania maltańskiej zupy rybnej. 

Maltańska kuchnia jest prosta, niezbyt atrakcyjna wizualnie, ale za to pełna smaków i aromatów wydobywanych z dużej ilości ziół i świeżych składników – tak jest w przypadku przepysznej zupy rybnej, przyrządzanej według maltańskiej receptury.  Zupa Aljotta, na którą przepis przedstawiam poniżej to jedno ze sztandarowych dań kuchni maltańskiej. To prosta w przygotowaniu, esencjonalna i pełna słońca zupa rybna.

Składniki:

  • 500 g świeżej ryby np. dorsza, flądry, halibuta
  • 700 ml wody
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2 cebule pokrojone w cienkie piórka
  • 5-10 listków świeżej mięty
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz i sok z 1 cytryny do smaku
  • natka pietruszki do udekorowania

Przygotowanie:

  1. Posiekaną w piórka cebulę i posiekany czosnek usmaż w garnku na oliwie na złoty kolor.
  2. Następnie do garnka dodaj pomidory, posiekane zioła i wodę.
  3. Doprowadź zupę do wrzenia, zmniejsz ogień, a następnie dodaj rybę i gotuj na małym ogniu do czasu aż ryba będzie gotowa.
  4. Wyjmij rybę z garnka i usuń z mięsa ości, skórę i wszystkie niejadalne części.
  5. Znajdujący się w garnku wywar dalej podgrzewaj, dodaj do niego ryż i ugotuj do miękkości.
  6. Tak przygotowaną zupę rybną dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem, a na sam koniec włóż kawałki ryby z powrotem do garnka.
  7. Zupę rybną podawaj z dodatkiem posiekanej natki pietruszki.

Z Malty przywiozłem nie tylko wspomnienie krystalicznie czystej wody, pięknych zabytków i bezchmurnego nieba, ale też prawdziwe maltańskie smaki, które wbrew pozorom nie tak łatwo napotkać w trakcie eksplorowania wyspy.

Mnie udało się zagościć w dwóch szczególnie wartych polecenia restauracjach. Pierwsza to Ta’ Kolina ulokowana w miejscowości Sliema. Lokal o dobrym standardzie, perfekcyjnej obsłudze kelnerskiej, z menu nastawionym ściśle na tradycyjną maltańską kuchnię, bez fajerwerków wizualnych ale za to z najlepszym jedzeniem jakie jadłem w trakcie całej wyprawy. Druga to Reno’s Restaurant w miescowości Birżebugga, gdzie większość gości stanowią mieszkańcy tej miejscowości, a prowadząca lokal rodzina każdego klienta traktuje jak starego znajomego. W obu tych miejscach zarekomendowano nam właśnie Aljottę, i dlatego właśnie przepisem na to danie postanowiłem podzielić się z Wami w tym miejscu. :-)

zupa rybna

zupa rybna ze świeżymi ziołami

Maltańska zupa rybna

Maltańska zupa Ajlotta

zupa rybna z pomidorami

zupa rybna z pietruszką

Zobacz też