Mango lassi

Tagi: , ,

Mango lassi, czyli napój wywodzący się z kuchni indyjskiej, przygotowywany na bazie jogurtu naturalnego lub mleka, owocu mango, wody oraz odrobiny soku z cytryny, z dodatkiem kardamonu. Połączenie składników w mango lassi to naturalna słodycz, która jednocześnie idealnie gasi pragnienie w upalne dni. Mango lassi doskonale komponuje się z curry – równoważy ostrość potrawy i właśnie dlatego często serwowany jest właśnie z tym daniem. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji spróbować tego egzotycznego napoju, najwyższa pora! Wszystkie składniki na mango lassi zmiksujecie w mig.

Składniki:

  • 1 dojrzałe mango
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 100 ml zimnej wody
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • Szczypta kardamonu
  • 1 łyżka cukru (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Mango myjemy, obieramy ze skórki. Odkrawamy cały miąższ, jak najbliżej pestki.
  2. Miąższ przekładamy do kielicha blendera, dodajemy jogurt naturalny, wodę, sok z cytryny oraz szczyptę kardamonu.
  3. Miksujemy wszystkie składniki, do otrzymania gładkiej konsystencji.
  4. Jeśli napój okaże się mało słodki, dodajemy łyżkę cukru.
  5. Mango lassi podajemy schłodzone.

Mango lassikoktajl z mangokoktajl mleczny z mangokoktajl owocowy mango lassikoktajl kuchni indyjskiej

 

Jeszcze więcej przepisów z kuchni indyjskiej znajdziesz tutaj:

Zobacz też jak jedna z nas bawiła się na warsztatach kuchni indyjskiej!