Marokańska zupa harira

Tagi:

Marokańska zupa harira, podawana z daktylami mocno rozgrzewa i syci. Podstawą hariry jest mięso (zwykle baranina, jagnięcina lub wołowina), nasiona roślin strączkowych i przyprawy, które nadają potrawie niezwykłego aromatu. Marokańska zupa harira najlepiej smakuje przygotowywana w tradycyjnym garnku glinianym, długo i na małym ogniu, by wydobyć ze wszystkich składników to, co najcenniejsze.

Składniki:

  • 1 szklanka ciecierzycy
  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 3 gałązki selera naciowego
  • cebula
  • sok z cytryny i jedna cytryna
  • pęczek świeżej kolendry
  • pęczek świeżej pietruszki
  • laska cynamonu (lub łyżeczka sproszkowanego)
  • szczypta mielonego imbiru
  • szczypta szafranu
  • łyżeczka kurkumy
  • szczypta czarnego pieprzu
  • puszka pomidorów pelati
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • łyżeczka nasion kolendry
  • łyżeczka kuminu
  • szczypta chili
  • 30 dag mięsa wołowego
  • marchewka
  • sól morska
  • 3 łyżki oliwy do smażenia

Przygotowanie:

  1. Ciecierzycę zalewamy zimną wodą, odstawiamy na 12 godzin.
  2. W glinianym garnku lub głębokim rondlu rozgrzewamy oliwę i podsmażamy mięso. Nadmiar soków, które puści mięso, odlewamy.
  3. Cebulę kroimy w kostkę, z selera naciowego usuwamy włókna, kroimy w kostkę.
  4. Do rondla dodajemy cebulę, seler naciowy, chwilę przesmażamy, dodajemy starte w moździerzu nasiona kolendry i kminu,  imbir, laskę cynamonu, kurkumę, chili, mieszamy, dodajemy szczyptę roztartego w palcach szafranu, smażymy kilka minut.
  5. Podlewamy warzywa 05, l wody, dodajemy ciecierzycę, gotujemy 45 minut., od czasu do czasu mieszając i uzupełniając odparowaną wodę.
  6. Pomidory miksujemy blenderem na gładką masę (razem z sokiem), dodajemy do rondla. Łyżkę koncentratu pomidorowego rozprowadzamy z kilkoma łyżkami zupy, dolewamy do rondla, dodajemy soczewicę, pokrojoną w kostkę marchewkę, posiekaną kolendrę i natkę pietruszki (odkładamy trochę zieleniny do dekoracji), gotujemy 20 minut od czasu do czasu mieszając.
  7. Harirę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, dodajemy sok z cytryny.
  8. Marokańską zupę harirę podajemy posypaną kolendrą, z daktylami i cytryną.

marokańska zupa harira

zupa harira

harira

zupa pomidorowa z soczewicą

Zobacz też

4 Comments

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *