Mayeritsa – grecka zupa wielkanocna (wersja wegetariańska)

Tagi: ,

Kto miał okazję spędzić Wielkanoc w Grecji, z pewnością spróbował mayeritsy – tradycyjnej, świątecznej zupy podawanej po nabożeństwie rezurekcyjnym. Pożywna zupa wielkanocna zyskuje wyjątkowy aromat za sprawą estragonu. W Grecji na wielkanocnym stole nie może zabraknąć też jagnięciny i to właśnie na jagnięcych podrobach zazwyczaj przyrządza się mayeritsę. W wersji wegetariańskiej, zagęszczona awgolemono – roztrzepanym jajkiem z dodatkiem soku z cytryny – grecka zupa wielkanocna jest równie smaczna i jednocześnie mniej kaloryczna. W sam raz na wielkanocny stół, obok polskiego żurku!

Składniki:

  • 400 g pieczarek
  • 5 łyżek posiekanej natki pietruszki
  • 400 g zielonej fasolki szparagowej
  • 5 łyżek posiekanego koperku
  • 150 g świeżych liści szpinaku
  • 3 łyżki posiekanego estragonu
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 5 łyżek soku z cytryny
  • 4 łyżki oliwy
  • sól morska
  • 1 litr wywaru warzywnego
  • pieprz czarny
  • 100 g brązowego ryżu

Przygotowanie:

  1. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę. Dodajemy posiekane w drobną kostkę cebulę oraz czosnek, szklimy na złoty kolor.
  2. Dosypujemy drobno pokrojone pieczarki. Dusimy aż pieczarki zmiękną.
  3. Do podduszonych warzyw dodajemy fasolę, pokrojony seler, posiekaną natkę pietruszki, koperek, estragon, szczypiorek oraz surowy ryż. Doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy wszystko bulionem i  gotujemy aż warzywa i ryż zmiękną , około 20-30 min. Na 10 minut przed końcem gotowania dodajemy posiekane liście szpinaku.
  4. Garnek z zupą zdejmujemy z ognia. W miseczce ubijamy jajka z dodatkiem soku z cytryny. Do roztrzepanego z cytryną jajka wlewamy 2 chochle gorącej zupy – mieszamy i przelewamy całość do garnka. Ważne, żebyśmy dopilnowali, aby jajko się nie ścięło.
  5. Zupę podajemy udekorowaną posiekaną świeżą zieleniną.

mayeritsa-wielkanocna zupa grecka

mayeritsa - wielkanocna zupa grecka

zupa grecka na wielkanoc

Sprawdź też inne nasze przepisy inspirowane Grecją i greckimi składnikami:

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *