Miseczki chlebowe do żurku i barszczu białego

Tagi: ,

Własnoręcznie wykonane miseczki chlebowe do żurku i barszczu białego zachwycają niepowtarzalnym urokiem. W końcu każda z nich to prawdziwe rękodzieło. Nie są zbyt pracochłonne. Cierpliwości potrzeba tylko przy oczekiwaniu, aż ciasto wyrośnie. Ale przed świętami jest tyle rzeczy do zrobienia, że spokojnie można się w tym czasie zająć innymi sprawami, na przykład przygotowaniem wielkanocnej zupy.

miseczki - 4 sztuki:

  • 4 szklanki mąki pszennej chlebowej
  • niepełna szklanka ciepłej wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżeczka soli
  • szczypta cukru
  • jajko (osobno żółtko i białko)

Przygotowanie:

  1. Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy sól i szczyptę cukru.
  2. W 0,5 szklanki ciepłej wody rozprowadzamy drożdże, dodajemy do miski, dodajemy oliwę z oliwek i resztę wody. Wyrabiamy ciasto.
  3. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok. godzinę w ciepłe miejsce, w misce, przykryte ściereczką.
  4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, dzielimy na 4 równe części.
  5. Każdą część formujemy w bułeczkę – najpierw w kulkę, potem ją spłaszczamy, zawijamy brzegi do środka, znów spłaszczamy i znów zawijamy brzegi do środka. Obracamy bułeczkę tak, aby miejsce, w które zawijaliśmy brzegi, było pod spodem.
  6. Układamy bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 st.
  7. Kulki smarujemy żółtkiem, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 minut.
  8. Kiedy upieczone bułeczki wystygną, odcinamy wierzch, wydrążamy, smarujemy środek białkiem i zapiekamy ok. 15 minut w 180 st. C (dzięki temu miseczki nie będą przeciekać, a także lekko stwardnieją).

miseczki chlebowe

Jak zrobić miseczki chlebowe?

Przygotowanie miseczek chlebowych

Zobacz też

4 Comments

  • BK napisał(a):

    Super pomysł takich malutkich miseczek z bułeczek 🙂

    • Agata napisał(a):

      Mi też bardzo odpowiada to, że można rozmiar miseczek dopasować do możliwości domowników i gości 🙂 Sklepowe gotowce z reguły są bardzo pojemne i mieszczą dużą porcję zupy, a przecież podczas spotkania przy wielkanocnym stole trzeba znaleźć jeszcze miejsce na inne świąteczne specjały. Oczywiście, gdy jest potrzeba, miseczki można zrobić dużo większe – na przykład wtedy, gdy planuje się jednodaniowy obiad 🙂 pozdrawiam!

  • Rilla napisał(a):

    Można użyć zwykłej mąki, czy nie wyjdzie?

    • Agata napisał(a):

      Może być też zwykła mąka, bułeczki ładnie wyrosną. Pozdrawiam i życzę wesołych Świąt Wielkanocnych 🙂

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *