Moc witamin, czyli zupa z pokrzywy z parmezanem

Tagi: , ,

Wiosną potrzebujemy energii i dużej dawki witamin, aby pobudzić się do życia po zimowym letargu. Zupa z pokrzywy z parmezanem to istna bomba witaminowa. Coś czego teraz nasz organizm bardzo potrzebuje. Pokrzywa zazwyczaj uważana jest za niepotrzebny chwast, a tymczasem można z niej przygotować pyszną i bardzo zdrową zupę. Do tego nie wymaga wielkich nakładów finansowych. Wystarczy wybrać się na spacer . W zasadzie znajdziecie ją prawie wszędzie (ja swoją za płotem). Zbieramy tylko młode listki z samej góry. Najlepiej w rękawiczkach.

Coraz częściej w swojej kuchni wracam do starych i sprawdzonych przepisów, które stosowały nasze babcie. Doceniam mądrość moich przodków i bardzo żałuję , że kiedy pokochałam gotowanie nie ma już mojej babci, która robiła najlepsze na świecie ruskie pierogi z miętą i gotowała pyszne zupy, bo kiedyś to danie było chyba bardziej doceniane. Teraz bywa, że zapominamy, że zupy są smaczne, zdrowe, pożywne i w większości szybkie do przygotowania.

Składniki:

  • 1 głęboki talerz listków pokrzywy ( talerz miał standardowy rozmiar)
  • śmietanka 12 % do zabielenia zupy i dekoracji
  • 50 g parmezanu
  • 2 małe lub 1 duża cebula
  • olej z czosnkiem do smażenia
  • 4-5 ziemniaków
  • bulion warzywny
  • sól morska do smaku
  • pieprz świeżo zmielony do smaku

Przygotowanie:

  1. Listki pokrzywy dokładnie opłukujemy w sitku pod bieżącą wodą i zostawiamy aby ociekły.
  2. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju z czosnkiem na złoty kolor.
  3. Ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka razem z cebulą.
  4. Zalewamy bulionem warzywnym ponad poziom ziemniaków. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż ziemniaki będą prawie miękkie.
  5. Liście pokrzywy szatkujemy i dodajemy do zupy. Gotujemy na małym ogniu około 5-10 minut.
  6. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i zabielamy śmietanką.
  7. Zupę dokładnie miksujemy blenderem. Ciepłą przelewamy do miseczek i dekorujemy śmietaną.
  8. Parmezan ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach i przed podaniem posypujemy nim zupę.
DSC_1237

Zobacz też

5 Comments

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *