Na jakim mięsie gotować zupę?

Tagi:

Nie ma wątpliwości, że podstawą wielu pysznych zup jest odpowiedni wywar warzywno-mięsny. Jego smak i aromat (a co za ty idzie, smak i aromat ugotowanej na nim zupy) zależy od użytych składników, czyli także rodzaju i jakości mięsa, jakie wykorzystamy do jego przygotowania. A jest w czym wybierać! Szponder, żeberka, wieprzowe ogony, skrzydełka, szyjki i wiele więcej… Wystarczy rozejrzeć się po dobrze zaopatrzonym stoisku mięsnym, by stwierdzić, że jest na czym gotować zupy. I tu pojawia się najważniejsze pytanie – na jakim mięsie gotować zupę – pomidorową, ogórkową, krupnik i inne? Czym prędzej podsuwamy odpowiedź.

Mięso na zupę pomidorową

Pomidorowa pysznie smakuje na wywarze drobiowym (np. z udek kurczaka lub na rosole), ale będzie wyjątkowo aromatyczna, kiedy do jej przygotowania wykorzystamy kawałek schabu z kością (lub po prostu kość schabową z kawałkiem mięsa) lub wołowinę (na przykład szponder, pręgę lub ogon wołowy). Przetestuj nasze zupy pomidorowe, np.: zupę pomidorową ze świeżych pomidorów z bazylią i dziko rosnącą macierzankązupę pomidorową z mozzarellą i zupę pomidorową z suszonymi pomidorami.

Zupa ogórkowa, jakie mięso będzie do niej najlepsze?

Zupa ogórkowa na żeberkach to klasyka! Podpowiadamy, że nie muszą to być tylko, i wyłącznie żeberka wieprzowe. My polecamy także cielęce. Zupę ogórkową można też ugotować na ogonach lub wykorzystać drób – skrzydełka kurze lub indycze albo udka. Nasze przykładowe zupy: zupa ogórkowa na rosolezupa ogórkowa na żeberkach i zupa ogórkowa z wędzonym łososiem.

Barszcz czerwony gotowany na mięsie

Ten tradycyjny czerwony, ale także ukraiński, będzie pysznie smakował przygotowany na żeberkach (wypróbujcie też wędzone!) lub na wołowinie (polecamy szponder lub pręgę wołową). Kilka przepisów pod linkami: barszcz czerwony czysty do krokietówbarszcz z fasolą i kapustą włoską.

Mięso na barszcz biały – czy każde się sprawdzi?

Pysznie smakuje na żeberkach wieprzowych. Te wędzone nadają zupie charakterystyczny smak i aromat, który możemy uzyskać wrzucając do garnka kawałek wędzonego boczku lub wędzonki. Sprawdź proponowane przepisy: barszcz biały chrzanowy na zakwasie z jajkiem i chrupiącym boczkiembarszcz biały z grzanką z pesto rosso.

Mięsny żurek, jak go ugotować?

Podobnie jak barszcz biały, zwykle gotowany jest żeberkach (surowych lub wędzonych), o ile nie gotujemy żurku postnego. Dla głębszego aromatu można dodać do wywaru kawałek wędzonego boczku. Tradycyjnie żurek gotowany jest także na wywarze z białej kiełbasy. Poznaj kolejne propozycje: żurek po śląskużurek tradycyjny z szynką i jajkiemżurek z prażokami i pieczoną kiełbaską

Grochówka z mięsem, tradycyjna i sycąca zupa

Tradycyjnie powinna być przygotowana na żeberkach surowych lub wędzonych. Jeśli wybierzemy surowe, dodajmy do zupy kawałek wędzonego boczku, by grochówka uzyskała charakterystyczny smak i aromat. Grochówkę możesz wykonać na wiele sposobów, np.: grochówka wojskowagrochówka z kiełbasą i grochówka wigilijna – kuchnia regionalna

Zupa fasolowa prosta w przygotowaniu

Fasolówka pysznie smakuje przygotowana na wywarze z żeberek, a także z golonki indyczej. Nie powinno zabraknąć w niej także skwarek. Propozycje przygotowania: zupa fasolowa z kiełbasą i boczkiemzupa fasolowa na żeberkach i kremowa zupa fasolowa z paluszkami grissini z szynką francuską.

Sposób na tradycyjny krupnik

Tradycyjnie krupnik powinien być przygotowany na żeberkach wieprzowych, ale też warto ugotować go na mięsie wołowym (polecamy szponder). Z drobiu polecamy golonkę indyczą. Pomysły na krupnik:  krupnik z boczkiem i brukselkąkrupnik na golonce i tradycyjny krupnik na żeberkach.

Kapuśniak na mięsie

Do przygotowania kapuśniaku zwykle wykorzystuje się żeberka (wędzone nadają zupie przepyszny smak i aromat). Przepisy: kapuśniak z kiszonej kapusty na boczkutradycyjny kapuśniak myśliwski z jałowcem i grzybamikapuśniak na golonce z kaszą.

Rosół

Rosół będzie wyjątkowo aromatyczny, gdy przygotujemy go z różnego rodzaju mięsa, na przykład wołowego i drobiowego. O tym, jakie mięso wybrać na rosół, przeczytacie tutaj. Sprawdźcie także, jak ugotować dobry rosół: Rosół z kurczaka – najprostszy przepisrosół z gęsirosół z kaczki z domowym makaronem, a tajże nieco oryginalny rosół rybny z dorszem i koperkiem

Zupa jarzynowa

Pysznie smakuje na wywarze drobiowym (na przykład na szyjce indyka, udkach lub skrzydełkach – mogą być skrzydełka kurze lub indycze), który warto wzbogacić dodając kość wieprzową lub wołową. Przepisy: zupa jarzynowa z młodych warzyw z kalafiorem, fasolką i cukiniązupa jarzynowa z selerem naciowym i brukselkąjesienna zupa jarzynowa z dynią i kaszą pęczak.

Zupa ogonowa

Na zupę ogonową świetnie nadaje się ogon wołowy, jak również wieprzowy. Poznaj przepis na zupę ogonową z makaronem!

Zupa gulaszowa

Jeśli gotujecie zupę gulaszową, wybierzcie wołowinę (np. udziec) lub wieprzowinę (może być szynka lub chuda łopatka).

Kiedy mamy już wybrane mięso na zupę i zabieramy się za przygotowanie wywaru, pamiętajmy, aby mięso zalać w garnku zimną wodą. Wówczas podczas podgrzewania smak i aromat przedostanie się z mięsa i kości prosto do naszej zupy. Gdy jednak wrzucimy jena wrzątek, większość tego, co dobre, zostanie w mięsie, zamiast wzbogacić smak wywaru na zupę. Najlepiej zupy przygotowywać na mięsie świeżym, nie mrożonym.

Jeśli w powyższym zestawieniu nie znaleźliście zupy, którą chcecie ugotować, piszcie w komentarzach😊

na jakim mięsie gotować zupę gotowanie zupy od podstaw jakie mięso na wywar do zupy

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *