Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
„Przez żołądek do serca”. To przysłowie ma dla mnie szczególną moc, ponieważ właśnie w ten sposób zdobyłem serce miłości mojego życia, mojej najlepszej przyjaciółki, a obecnie żony. A w kuchni tak jak miłości – nie tolerujemy nudy i lubimy się zaskakiwać.
Stąd mój specjalny przepis na walentynki – rozgrzewający krem pomidorowy.
Wyznaję zasadę, że zarówno w dobrej kuchni i jak w dobrej miłości, warto zawrzeć szczyptę zaskoczenia. By każdy kolejny kęs mógł ekscytować i pieścić kubki smakowe, jak w przypadku rozgrzewającego kremu pomidorowego. Poczuj dojrzałe w słońcu pomidory,
aromatyczne korzenne warzywa, słodkawy pieczony czosnek, kremową ricottę lub orzeźwiającą kolendrę. Podziel się tą ekscytującą feerią smaków z ukochaną osobą i rozpieść ją wyjątkowym kremem pomidorowym, którego ciepło rozleje się przyjemnie po całym
ciele i rozgrzeje Wasze serducha.
Smacznego Dnia Zakochanych! Tomek – Zakochany W Zupach
Przygotowanie
62 min
Krok 1
2 min
Marchewki i pietruszki dokładnie umyj, odetnij szypułki i przekrój wzdłuż na połówki. Wszystkie warzywa wrzuć w dużej miski, oprósz jedną-dwoma szczyptami każdej z przypraw, dokładnie zamieszaj, a na koniec skrop kilkoma łyżkami oliwy.
Krok 2
1 min
Główki czosnku przekrój na pół w poprzek, od strony cięcia posmaruj je oliwą z oliwek.
Krok 3
30 min
Zamarynowane warzywa i czosnek ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem i upiecz do miękkości w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st. C. Powinno to zająć około 20-30 min.
Krok 4
1 min
Do garnka wlej wodę, dodaj pozostałe przyprawy, pomidory z puszki, pieczone warzywa i miękki miąższ czosnku wyciśnięty z łupinek jednej główki.
Krok 5
20 min
Zupę gotuj przez 25 minut, a następnie zmiksuj na gładki krem przy pomocy blendera.
Krok 6
5 min
Kiedy krem pomidorowy się gotuje, przygotuj grzanki serowo-ziołowe. Bułkę lub kromki chleba pokrój w większą kostkę, a następnie podsmaż na patelni na złoto z dodatkiem dwóch łyżek oliwy.
Krok 7
2 min
Kiedy grzanki będą upieczone, zdejmij patelnię z ognia, dodaj starty ser i posiekane świeże zioła. Całość zamieszaj i odstaw na bok, aby ser ładnie się roztopił i przylgnął do chrupiących grzanek.
Krok 8
1 min
Krem pomidorowy podawaj gorący, z solidną porcją sera ricotta ułożoną na samym środku, udekorowany listkami kolendry lub innych ulubionych ziół, skropiony odrobiną dobrej oliwy. Całości efektu dopełnią dodane na wierzch ząbki pieczonego czosnku i przygotowane wcześniej, chrupiące grzanki.
Krok 1
z
8
Marchewki i pietruszki dokładnie umyj, odetnij szypułki i przekrój wzdłuż na połówki. Wszystkie warzywa wrzuć w dużej miski, oprósz jedną-dwoma szczyptami każdej z przypraw, dokładnie zamieszaj, a na koniec skrop kilkoma łyżkami oliwy.
Krok 2
z
8
Główki czosnku przekrój na pół w poprzek, od strony cięcia posmaruj je oliwą z oliwek.
Krok 3
z
8
Zamarynowane warzywa i czosnek ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem i upiecz do miękkości w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st. C. Powinno to zająć około 20-30 min.
Krok 4
z
8
Do garnka wlej wodę, dodaj pozostałe przyprawy, pomidory z puszki, pieczone warzywa i miękki miąższ czosnku wyciśnięty z łupinek jednej główki.
Krok 5
z
8
Zupę gotuj przez 25 minut, a następnie zmiksuj na gładki krem przy pomocy blendera.
Krok 6
z
8
Kiedy krem pomidorowy się gotuje, przygotuj grzanki serowo-ziołowe. Bułkę lub kromki chleba pokrój w większą kostkę, a następnie podsmaż na patelni na złoto z dodatkiem dwóch łyżek oliwy.
Krok 7
z
8
Kiedy grzanki będą upieczone, zdejmij patelnię z ognia, dodaj starty ser i posiekane świeże zioła. Całość zamieszaj i odstaw na bok, aby ser ładnie się roztopił i przylgnął do chrupiących grzanek.
Krok 8
z
8
Krem pomidorowy podawaj gorący, z solidną porcją sera ricotta ułożoną na samym środku, udekorowany listkami kolendry lub innych ulubionych ziół, skropiony odrobiną dobrej oliwy. Całości efektu dopełnią dodane na wierzch ząbki pieczonego czosnku i przygotowane wcześniej, chrupiące grzanki.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0