Na walentynki: Rozgrzewający krem pomidorowy na pieczonych warzywach

Tagi: ,

„Przez żołądek do serca”. To przysłowie ma dla mnie szczególną moc, ponieważ właśnie w ten sposób zdobyłem serce miłości mojego życia, mojej najlepszej przyjaciółki, a obecnie żony. A w kuchni tak jak miłości – nie tolerujemy nudy i lubimy się zaskakiwać. Stąd mój specjalny przepis na walentynki – rozgrzewający krem pomidorowy.

Wyznaję zasadę, że zarówno w dobrej kuchni i jak w dobrej miłości, warto zawrzeć szczyptę zaskoczenia. By każdy kolejny kęs mógł ekscytować i pieścić kubki smakowe, jak w przypadku rozgrzewającego kremu pomidorowego. Poczuj dojrzałe w słońcu pomidory, aromatyczne korzenne warzywa, słodkawy pieczony czosnek, kremową ricottę lub orzeźwiającą kolendrę. Podziel się tą ekscytującą feerią smaków z ukochaną osobą i rozpieść ją wyjątkowym kremem pomidorowym, którego ciepło rozleje się przyjemnie po całym ciele i rozgrzeje Wasze serducha.

Smacznego Dnia Zakochanych!
Tomek – Zakochany W Zupach

krem pomidorowy:

  • 600 g pomidorów z puszki
  • 750 ml wody
  • 3 marchewki
  • 3 pietruszki
  • 2 główki czosnku
  • mała papryczka chili (opcjonalnie)
  • przyprawy: sól, kurkuma, słodka papryka, imbir, kardamon, cynamon, kumin, kolendra, kilka goździków
  • oliwa z oliwek
  • Dodatki:ser ricotta
  • świeża kolendra (lub opcjonalnie inne ulubione zioła jak bazylia, mięta, czy natka pietruszki)

grzanki:

  • parmezan lub twardy ser żółty
  • 2 większe bułki lub kromki chleba
  • oliwa z oliwek 

Przygotowanie:

  1. Marchewki i pietruszki dokładnie umyj, odetnij szypułki i przekrój wzdłuż na połówki. Wszystkie warzywa wrzuć w dużej miski, oprósz jedną-dwoma szczyptami każdej z przypraw, dokładnie zamieszaj, a na koniec skrop kilkoma łyżkami oliwy.
  2. Główki czosnku przekrój na pół w poprzek, od strony cięcia posmaruj je oliwą z oliwek.
  3. Zamarynowane warzywa i czosnek ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem i upiecz do miękkości w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st. C. Powinno to zająć około 20-30 min.
  4. Do garnka wlej wodę, dodaj pozostałe przyprawy, pomidory z puszki, pieczone warzywa i miękki miąższ czosnku wyciśnięty z łupinek jednej główki.
  5. Zupę gotuj przez 25 minut, a następnie zmiksuj na gładki krem przy pomocy blendera.
  6. Kiedy krem pomidorowy się gotuje, przygotuj grzanki serowo-ziołowe. Bułkę lub kromki chleba pokrój w większą kostkę, a następnie podsmaż na patelni na złoto z dodatkiem dwóch łyżek oliwy.
  7. Kiedy grzanki będą upieczone, zdejmij patelnię z ognia, dodaj starty ser i posiekane świeże zioła. Całość zamieszaj i odstaw na bok, aby ser ładnie się roztopił i przylgnął do chrupiących grzanek.
  8. Krem pomidorowy podawaj gorący, z solidną porcją sera ricotta ułożoną na samym środku, udekorowany listkami kolendry lub innych ulubionych ziół, skropiony odrobiną dobrej oliwy. Całości efektu dopełnią dodane na wierzch ząbki pieczonego czosnku i przygotowane wcześniej, chrupiące grzanki.

 

krem pomidorowy    krem z pomidorów

kremowa zupa pomidorowazupa pomidorowa - jakie przyprawy?krem z pomidorów

Zobacz też

1 komentarz

  • Zuza Dymska napisał(a):

    Uwielbiam – chociaż robię to ze świeżych pomidorów.
    Z kolei ten dodatek chilli jest wspaniały by pozytywnie smakowo zaskoczyć ukochanego, wspomóc przemianę materii oraz by zupka podziałała jak afrodyzjak 😉

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *