Najlepsze zupy na lato
Tagi: chłodnik, zupa jarzynowa, zupa kalafiorowa, zupa koperkowa, zupa owocowa, zupa wiosenna

Jest lato, jest jeszcze więcej powodów, by jeść zupy! Lekkie zupy na lato są doskonałą alternatywą dla ciężkostrawnych posiłków, po których nie ma się siły wstać od stołu, a co dopiero w pełni korzystać z uroków lata. Zatem łyżki w dłoń!
Już na progu lata przychodzi pierwsza fala upalnych dni. Upały sprzyjają chłodnikom, które przynoszą orzeźwienie, dostarczają cennych witamin i minerałów i stanowią świetną porcję płynów, o których zwłaszcza w gorące dni trzeba szczególnie pamiętać. Dlatego…
Jedzmy chłodniki!
Do wyboru mamy chłodniki owocowe i warzywne. Oba rodzaje można przygotować na jogurcie, maślance, kefirze lub zsiadłym mleku. Doskonałą bazą do niektórych chłodników warzywnych jest także wywar drobiowy. Dzieci zazwyczaj preferują te owocowe, ale warto nauczyć je jadać także chłodniki z warzywami. Dlaczego warto jeść chłodniki, przeczytacie tutaj. A jeśli doskonale wiecie, dlaczego, od razu wybierzcie przepis na dziś:
Chłodniki warzywne
- chłodnik jogurtowy ze szpinakiem, rukolą i jajkiem
- orzeźwiający chłodnik z awokado
- lekki chłodnik z czosnkiem niedźwiedzim i wędzonym łososiem
- zupa miętowa na zimno z ogórkiem i limonką
- chłodnik czosnkowo-koperkowy z krewetkami
- chłodnik z jajkiem marynowanym
- gazpacho z granitą miętową
- orzeźwiający chłodnik z kiełkami
- crème vichyssoise
- chłodnik z cukinii
Chłodniki owocowe
- chłodnik owocowy z lodami
- chłodnik z rabarbaru i truskawek
- chłodnik jagodowy z makaronem
- chłodnik z rabarbaru z grzankami na słodko
- chłodnik brzoskwiniowy z kwiatami jadalnymi
A jeśli nie możecie się zdecydować, czy przygotować chłodnik owocowy czy warzywny, koniecznie przygotujcie:
chłodnik buraczkowy z malinami i kwiatami jadalnymi
Pijmy chłodniki!
A kiedy jest tak gorąco, że naprawdę nie chce się jeść, wówczas można chłodnik po prostu wypić! Pitny chłodnik można zabrać ze sobą w termosie lub innym naczyniu schowanym w termicznej torbie na wyprawę w plener lub nad wodę. Szczególnie polecam:
- chłodnik pitny buraczkowy na rosole
- ziołowy chłodnik do picia
- jogurtowy chłodnik owocowy
- chłodnik arbuzowy z serem feta i miętą
Jedzmy zupy owocowe!
Od chłodników owocowych niedaleko jest do zup owocowych, które można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Latem, kiedy mamy do wyboru całe mnóstwo świeżych aromatycznych owoców, takie zupy smakują najlepiej.
- zupa owocowa z kaszą jaglaną
- zupa owocowa z kruszonką
- zupa truskawkowa z bezikami
- zupa owocowa z miodem i makaronem
- zupa owocowa z makaronem
Top 10 – najlepsze zupy na lato
Nie samymi chłodnikami karmi się latem człowiek. Nic dziwnego, skoro nasze lato potrafi być kapryśne i pogoda nie zawsze sprzyja chłodnikom. Na szczęście nie brakuje młodych warzyw i aromatycznych świeżych ziół, z których można przygotować wyśmienite zupy. Oto jedne z najlepszych:
- kremowa zupa kalafiorowa z grzankami i czarnuszką
- zupa koperkowa z pieczonym łososiem
- krem z młodej kapusty z jabłkiem i śmietaną
- zupa ze świeżego bobu z serem pleśniowym
- zupa z cukinii z miętą i słonecznikiem
- kremowa kartoflanka młodych ziemniaków z topinamburem
- zupa z młodej kapusty z cukinią i kindziukiem
- zupa z fasolką szparagową i pulpecikami
- zupa krem ze świeżego groszku z fetą i kiełkami
- zupa ogórkowa z małosolniaków
Jest w czym wybierać 🙂 Jaką zupę dziś ugotujecie?
1 komentarz
Super przepisy