Niemiecka zupa z mięsem mielonym i 3 serami

Tagi: ,

Zupa niemiecka z mięsem mielonym i trzema serami to danie wysokokaloryczne, które z pewnością zastąpi dwudaniowy obiad. Zupa jest gęsta i treściwa, przyjemnie rozgrzewa w nawet najzimniejszy zimowy dzień.

Trzy podstawowe składniki zupy niemieckiej to mięso mielone, sery i por. Ja przygotowałam zupę z trzema rodzajami sera, ale równie dobrze może to być tylko jeden rodzaj lub aż cztery. Wszystko zależy od Waszej kreatywności.

Choć zupa jest bardzo gęsta i sycąca, często podaje się ją z czosnkową bagietką. Idealnie będą do niej także pasować chrupiące grzanki lub groszek ptysiowy.

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy. Smacznego 😊

Zupa niemiecka z mięsem mielonym i 3 serami:

  • 300g mięsa mielonego (u mnie indycze)
  • 100g serka topionego śmietankowego
  • 50 dag parmezanu
  • 100g sera gorgonzola
  • duży por (biała i jasnozielona część)
  • cebula
  • 1 l wywaru warzywnego
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypiorek lub inna zielenina do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Mięso mielone podsmażamy w rondlu na niewielkiej ilości oleju.
  2. W drugiej patelni na oleju szklimy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony w półtalarki por.
  3. Podduszone warzywa przedkładamy do mięsa, chwilę smażymy. Podlewamy niewielką ilością wywaru i całość dusimy 15 minut.
  4. Parmezan ścieramy na tarce, część odkładamy do dekoracji zupy na talerzach. Gorgonzolę rozdrabniamy. Serek topiony przekładamy do miseczki, dodajemy niewielką ilość gorącego wywaru, mieszamy, aż się serek rozpuści. Tak przygotowane sery dodajemy do rondla z zupą, mieszamy.
  5. Doprawiamy zupę solą i świeżo mielonym pieprzem. Dekorujemy szczypiorkiem i parmezanem.

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *