Oberiba – śląska zupa z kalarepy

Tagi: ,

Oberiba, czyli śląska zupa z kalarepy. Gotowana w domach na południu Polski od wczesnej wiosny do późnego lata. Jako że kuchnia śląska znana jest z dań sytych, nasze babcie zupę przygotowałyby z pewnością na mięsnym bulionie, z dodatkiem zasmażki lub zabieliły śmietaną. U nas na blogu dziś przepis na zdrową i lekką wersję oberiby. Jeśli mamy ochotę na nieco więcej kalorii, możemy oczywiście pójść w ich ślady. Oberiba – śląska zupa z kalarepy na zasmażce to prawdziwy maszkiet*!

*maszkiet – reg. śl. smakołyk

Składniki:


  • 2 kalarepy (z liśćmi)
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 6-8 młodych ziemniaków
  • Gałązka świeżego lubczyku
  • Pęczek koperku
  • 1-1,5 litra bulionu warzywnego lub warzywno-mięsnego
  • Kilka łyżek masła
  • Kilka łyżek śmietany (opcjonalnie
  • Szczypta ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Wszystkie warzywa umyć.
  2. Kalarepy obrać, pokroić w kostkę. Liście posiekać.
  3. Ziemniaki i cebulę obrać, pokroić w kosteczkę.
  4. Marchewki i pietruszki obrać, pokroić w półksiężyce.
  5. Na dnie dużego garnka rozgrzać masło, dodać pokrojone warzywa wraz z przyprawami i delikatnie podsmażyć.
  6. Podsmażone warzywa zalać bulionem, dodać lubczyk i gotować na małym ogniu aż do miękkości warzyw. W międzyczasie posiekać koperek.
  7. Pod koniec gotowania dodać pokrojone liście kalarepy i posiekany koperek. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Zupę zagotować.
  8. Zupę można zabielić śmietaną lub zagęścić zasmażką.

oberiba - śląska zupa z kalarepyOberiba - śląska zupa z kalarepy - jak zrobić?Przepis na oberibę - śląską zupę z kalarepySposób na oberibę - śląską zupę z kalarepyoberiba - śląska zupa z kalarepy - jak zrobić? oberiba - śląska zupa z kalarepy - czy smaczna?

 

Polska kryje w sobie całą mapę smaków na regionalne zupy – zobacz i przetestuj przepisy na niektóre z nich:

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *