Ogórki kiszone

Tagi: ,

Ogórki kiszone to jeden z najważniejszych składników zupy ogórkowej, więc na naszym blogu nie może zabraknąć przepisu na nie. Robi się je praktycznie identycznie jak małosolniaki, które zresztą uwielbiamy. Różnica polega na tym, że ogórków małosolnych nie zamykamy szczelnie w słoiczkach i gotowe są już zazwyczaj następnego dnia. Ogórki kiszone nie wymagają pasteryzacji, więc przygotwuje się je bardzo szybko.

Do słoiczków można dodać liście czarnej porzeczki lub wiśni, ale jeśli nie macie możliwości zdobycia tego składnika, to można go pominąć i ogórki też będą świetnie smakować.

Składniki:

  • ogórki gruntowe
  • sól (1 łyżka na 500 ml wody)
  • koper
  • chrzan (liście lub korzeń)
  • czosnek (3 ząbki na słoik)
  • liście czarnej porzeczki opcjonalnie  (3 szt. na słoik )
  • gorąca , przegotowana woda
  • gorczyca

Przygotowanie:

  1. Słoiki myjemy i wsypujemy po około 1/2 łyżeczki gorczycy.
  2. Ogórki dokładnie myjemy i układamy do słoików.
  3. Do każdego słoika dodajemy po kawałeczku chrzanu i kopru. Dorzucamy ząbki czosnku (po 3 sztuki na słoik). Można też dodać liście czarnej porzeczki lub wiśni, ale nie jest to konieczne.
  4. Sól wsypujemy do gorącej wody. Woda powinna być przegotowana. Najlepiej przelać ją od razu z czajnika do miarki – 500 ml i dodać łyżkę soli, aby równomiernie rozpuściła się w wodzie. Jeśli dodamy sól bezpośrednio do słoików to ogórki ułożone na górze będą bardziej słone od pozostałych.
  5. Słoiki szczelnie zakręcamy i odstawiamy na ściereczce na kilka dni do ukiszenia.
  6. Po tym czasie przenosimy w chłodne miejsce.

ogórki kiszone 2

Zupa ogórkowa to jedna z naszych ulubionych zup poza wiodącą prym pomidorową z makaronem, czy jarzynową przecieraną z grzaneczkami.

Na blogu znajdziecie też przepis na zupę ogórkową z wędzonym łososiem , ogórkową z małosolniaków oraz zupę ogórkową ze świeżych ogórków.

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *