Zupa ogórkowa z karmelizowaną cebulką

Tagi:

Zupa ogórkowa (prawie) jak u mamy! Aromatyczna, przyrządzona na warzywno-mięsnym bulionie, jednak z małym…twistem! Dodatek karmelizowanej cebulki nadaje klasycznej zupie ogórkowej nowego charakteru. Połączenie kwaskowatych ogórków oraz słodkiej cebuli przyjemnie Was zaskoczy. Koniecznie sprawdźcie, czy Wam, Waszym mamom i babciom przypadnie do gustu przepis na zupę ogórkową z karmelizowaną cebulką 🙂 Ciekawy dodatek stanowi też Krajanka Winiary, czyli posiekane ogórki z przyprawami.

Składniki:

  • 3 marchewki
  • 3 pietruszki
  • Kawałek selera
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 skrzydełka kurczaka
  • Krajanka Ogórkowa Winiary
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki cukru
  • Koperek
  • Ziele angielskie
  • Liść laurowy
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Marchewki, pietruszki i selera umyć, obrać, pokroić na mniejsze części i włożyć do dużego garnka. Dodać umyte skrzydełka z kurczaka, obrane ząbki czosnku, liść laurowy oraz ziele angielskie.
  2. Zalać 2 l wody, gotować na średnim ogniu pod przykryciem.
  3. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do bulionu po 10 minutach gotowania.
  4. Cebulę obrać, pokroić w piórka.
  5. Na patelni rozgrzać oliwę, dorzucić cebulę doprawić solą i pieprzem – podsmażyć aż cebula się zeszkli. Dolać ocet balsamiczny, posypać cukrem i karmelizować przez następne 5 minut.
  6. Bulion gotować do momentu aż wszystkie warzywa będą półmiękkie. Przecedzić. Mięso obrać, marchewki i pietruszki pokroić na mniejsze kawałki – wraz z ziemniakami dodać do zupy.
  7. Do garnka z zupą przełożyć skarmelizowaną cebulkę, dodać Krajankę Ogórkową Winiary. Gotować przez kolejne 5-10 minut, od czasu do czasu mieszając.
  8. Zupę ogórkową z karmelizowaną cebulką podawać udekorowaną koperkiem.

Zupa ogórkowaOgórkowazupa ogórkowa z karmelizowaną cebulkązupa z ogórków

 

Karmelizowane dodatki świetnie wzbogacają smak zup i innych dań, dlatego wypróbuj też inne nasze przepisy:

Zobacz też