Olej czosnkowy z ziołami

Tagi:

Bardzo często w swoich przepisach jako składnik podaję olej czosnkowy. Odkryłam go już jakiś czas temu i pokochałam od pierwszego zastosowania. Olej czosnkowy z ziołami jest bardzo prosty w przygotowaniu, więc zachęcam serdecznie do skorzystania z mojego przepisu. Często używam go smażąc składniki do różnych zup, ale też rewelacyjnie sprawdza się podczas smażenia krewetek, czy kiedy chcemy upiec paprykę czy pomidory.

Olej świetnie przechodzi aromatem czosnku i ziół. Nie musimy za każdym razem używać świeżego czosnku, bo sam olej czosnkowy wystarczy. Można też w taki sam sposób przygotować oliwę, ale ja do smażenia używam w swojej kuchni zazwyczaj oleju rzepakowego. Oliwa zmienia nieco smak smażonych potraw i co tu dużo ukrywać – jest dużo droższa.

Olej czosnkowy z ziołami wykorzystałam między innymi podczas przygotowywania zupy z pieczonej papryki

Składniki:

  • 3 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 ziarna pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka zielonego pieprzu ziarnistego
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • kilka gałązek świeżego majeranku
  • 1 łyżeczka suszonej papryczki
  • olej rzepakowy

Przygotowanie:

  1. Czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę.
  2. Wrzucamy do butelki lub słoiczka, w którym będziemy przechowywać olej czosnkowy.
  3. Dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i papryczkę.
  4. Wkładamy umyte i osuszone gałązki tymianku i majeranku.
  5. Wlewamy olej przez lejek i szczelnie zamykamy, aby przeszedł smakiem i aromatem ziół i przypraw.
  6. Przechowujemy go w zimnym i ciemnym miejscu. Po około 2 tygodniach olej nadaje się do użycia.
  7. Dobrze przechowywany nadaje się do użycia przez 2-3 miesiące.

Zobacz też

3 Comments

  • Katarzyna Leśniak napisał(a):

    Ile czasu, po otwarciu butelki (oczywiscie trzymajac tak, jak piszesz – w ciemnym i chlodnym miejscu), mozna taki olej trzymac?
    Do miesnej marynaty tez chyba mozna zastosowac?
    Strasznie mi sie podoba!

    • Jola napisał(a):

      Katarzyno, ten olej jak najbardziej nadaje się do marynat. . Zazwyczaj zużywam butelkę oleju czosnkowego w czasie około 1,5 miesiąca do 2 miesięcy.
      Czytałam gdzieś ostatnio, że olej po otwarciu należy zużyć w ciągu 3 miesięcy. Polecam przygotować sobie w małej butelce lub malutkim słoiczku .
      Pozdrawiam serdecznie 🙂

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *