Orientalna zupa krem z zielonego groszku z mleczkiem kokosowym

Tagi: , ,

Zupa krem z zielonego groszku w orientalnej odsłonie! Groszek – jako składnik bazowy – w połączeniu z nieco egzotycznymi przyprawami nabiera zupełnie nowego wymiaru smakowego. Jego słodycz przełamuje sok z limonki, a charakteru nadają imbir i szczypta chilli. Mleko kokosowe sprawia, że zupa krem staje się aksamitna! Dorzućcie jeszcze garść świeżej kolendry, nie pożałujecie!

Składniki:


  • 700g zielonego groszku (mrożonego)
  • 2 szalotki
  • Kilka liści kafiru
  • Kawałek imbiru
  • 1 limonka
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 500 ml bulionu
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • Szczypta chilli
  • Świeża kolendra
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Szalotki pokroić w drobną kosteczkę, zeszklić na oleju kokosowym.
  2. Świeżą kolendrę posiekać.
  3. W dużym garnku umieścić groszek, liście kafiru, starty na tarce imbir. Dodać szalotki i zalać bulionem.
  4. Całość gotować przez kilka minut aż groszek zmięknie i aromaty się połączą.
  5. Do zupy dolać mleko kokosowe, sok z limonki. Dosypać posiekaną kolendrę (zostawiając odrobinę do dekoracji) oraz szczyptę chilli.
  6. Całość zmiksować na gładki krem.
  7. Doprawić solą i pieprzem. Zupę podawać udekorowaną kolendrą.

Zupa krem z zielonego groszku – przepis Zupa krem z zielonego groszku – jak zrobić?Zupa krem z zielonego groszku – jak przygotować?Zupa krem z zielonego groszku – sposoby na ugotowanieZupa krem z zielonego groszku – prosty przepisSmaczna zupa krem z zielonego groszku

 

Jedni uwielbiają kolendrę, inni uważają ją za niejadalną. Jeśli należysz do pierwszej grupy, koniecznie sprawdź nasze przepisy na zupy z kolendrą!

2 Comments

  • Etam napisał(a):

    A liści limonki kafir nie wyciąga Pani przed miksowaniem? Są dość twarde i boję się, że mi się nie zmiksuja dobrze.

    • Ania napisał(a):

      Zwykle w trakcie gotowania zmiękną, a mój blender rozprawi się ze wszystkim przeszkodami 🙂 ale „dla świętego spokoju” można oczywiście liście wyłowić przed miksowaniem. Pozdrawiam i życzę smacznego, Ania

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *