Orientalny rosół z naleśnikami

Tagi: , ,

Orientalny rosół z naleśnikami, czyli rosół inaczej! Nietypowy fushion kuchni polskiej i azjatyckiej. Najlepiej smakuje przyrządzony na mięsie z pieczonej kaczki. Chilli i imbir nadają zupie ostrości. Orientalny rosół z naleśnikami idealnie sprawdzi się więc w pierwsze, chłodniejsze, jesienne dni – porządnie nas rozgrzeje. Zamiast makronu: naleśniki z mąki pszennej lub gryczanej, wedle własnego upodobania. Wydawać by się mogło, że tak dużo z tym orientalnym rosołem roboty…Nic bardziej mylnego! Naleśniki usmażymy w 15 minut, potrzebujemy jedynie nieco czasu i cierpliwości podczas gotowania bulionu.

Naleśniki:

  • 1 jajko
  • 200 ml mleka
  • 100 ml wody mineralnej gazowanej
  • 1 szklanka mąki pszennej/razowej
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Mleko, wodę i jajko, a więc mokre składniki, połączyć w misce.
  2. Dosypać mąkę, dodać szczyptę soli.
  3. Na rozgrzanej teflonowej patelni smażyć średniej grubości naleśniki.
  4. Upieczone naleśniki zwijać w rulony.
  5. Odstawić do wystudzenia.

Orientalny rosół z naleśnikami

Orientalny rosół:

  • Kości oraz skórki po pieczonej kaczce/porcja rosołowa
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • Kawałek selera
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm kawałek imbiru
  • Kawałek papryczki chilli
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • Kiełki fasoli mung – 1 puszka
  • Cebula dymka
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • Szczypta cynamonu
  • 2 goździki
  • Ziele angielskie
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Mięso i kości przełożyć do dużego garnka. Zalać 1,5 l wody, gotować na średnim ogniu, pod przykryciem przez ok. godzinę.
  2. Marchewki, pietruszki i selera umyć, obrać, pokroić na mniejsze części. Cebulę i czosnek obrać. Tak przygotowane warzywa przełożyć do gotującego się bulionu. Dodać liść laurowy oraz ziele angielskie. Gotować przez kolejne 30-40 minut.
  3. Papryczkę chilli i kawałek imbiru drobno pokroić, na patelni rozgrzać oliwę.
  4. Na rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojoną papryczkę, imbir, kiełki fasoli mung, wsypać pozostałe przyprawy, smażyć przez 2-3 minuty, cały czas mieszając. Wystudzone warzywa wymierzać z sosem sojowym.
  5. Pod koniec gotowania do rosołu dodać goździki. Kiedy wszystkie warzywa zmiękną – bulion przecedzić. Marchewkę pokroić i wraz z podsmażonymi z sosem sojowym warzywami dodać do gotowego bulionu. Całość wymieszać, zupę zagotować.
  6. Naleśniki pokroić w 2 cm kawałki. Dymkę posiekać. Orientalny rosół serwować gorący z kawałkami naleśnika i świeżą, zieloną cebulką.

Orientalny rosółRosółRosół z naleśnikamiRosół azjatycki

Zobacz więcej przepisów na kaczkę w zupie lub inny nietypowy drób, np. gęś:

1 komentarz

  • motofaktor napisał(a):

    Wow, naprawdę wygląda to orientalnie, aż mi ciężko powiedzieć, czy to polska wersja tej kuchni, czy może już nie… Takiej zupy nie jada się często w życiu, świetnie wygląda i ma niebanalny skład. Brawo.

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *