Orientalny żurek

Tagi: , , ,

Kulinarne eksperymenty to zwykle domena prawdziwych szefów kuchni. Najlepsze restauracje, gwiazdki Michelin, zaskakujące połączenia smaków i nieznane dotąd postaci tradycyjnych dań. Najlepsze jednak jest to, że dosłownie każdy miłośnik dobrego jedzenia może takie kulinarne eksperymenty przeprowadzać we własnej kuchni. Ja postanowiłem przygotować innowacyjną wersję jednej z najpopularniejszych polskich zup. Do tradycyjnego żurku dodałem mleko kokosowe, świeży imbir, sok z limonki, a nawet chilli. Jak wyszedł żurek? Po prostu pysznie. 🙂

Składniki:

  • Winiary Rodzinna Zupa Żurek
  • 1,5 l wody
  • 2 nieduże marchewki
  • 1 mała rzepa
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 mała papryczka chilli lub płatki chilli
  • 1 limonka
  • zielona cebulka lub szczypiorek
  • świeży imbir ok. 2-3 cm
  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlej 1 litr wody i dodaj pokrojone w cieniutkie paseczki marchew i rzepę. Możesz do tego użyć specjalnej skrobaczki lub mandoliny i pokroić warzywa cienko jak makaron. Dodaj również pokrojony w cieniutkie paseczki imbir.
  2. Włącz gaz i doprowadź zawartość garnka do wrzenia, następnie gotuj jeszcze przez 1-2 minut na średnim ogniu. W tym czasie warzywa powinny zmięknąć, ale jeszcze pozostać lekko chrupiące.
  3. Do dzbanka wlej pozostałą wodę i rozprowadź w niej zawartość opakowania Rodzinnej Zupy. Wlej do garnka z wodą i warzywami.
  4. Następnie do żurku dodaj mleko kokosowe (odrobinę możesz odłożyć, przyda się do ozdobienia zupy na talerzu), chilli w ilości zgodnej z własnymi upodobaniami, sok wyciśnięty z połówki limonki i gotuj na małym ogniu przez pięć minut.
  5. Żurek podawaj z kleksem mleka kokosowego, posypaną posiekaną zieloną cebulką, oprószoną płatkami chilli i przyozdobioną plasterkiem limonki.
żurek

orientalny żurek

żurek na wielkanoc

zupa wielkanocna

 

 

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *