Orzechowa owsianka z cynamonem i jabłkami na mleku migdałowym

Tagi: , ,

Zwykle w naszych miskach lądują zupy. Nie jest to jednak regułą, bo choć nasz jadłospis faktycznie w dużej mierze składa się z zup, inne potrawy także muszą się w nim przecież znajdować. Wierzymy, że na zupę jest pora ZAWSZE – także o poranku. Często więc zaczynamy dzień od zupy właśnie. Nie jest to jednak regułą. Wiemy, jak trudno namówić niektórych do zjedzenia zupy zaraz po wstaniu. Dlatego dziś coś z nieco innej beczki: orzechowa owsianka z cynamonem i jabłkami na mleku migdałowym.

Owsianka to sycąca i rozgrzewająca propozycja śniadaniowa, którą przyrządzisz szybko i zaserwujesz całej rodzinie. Zjedzą ją zarówno duzi, jak i mali. Solidna porcja nasyci wszystkich na kilka godzin. Orzechowa owsianka z cynamonem i jabłkami na mleku migdałowym to danie, po które mogą sięgnąć także weganie. Powinna zatem przypaść od gustu wszystkim, bez wyjątku!

Z podanych składników przygotujesz 2 porcje owsianki.

Składniki:

  • ok. 10 łyżek płatków owsianych
  • 1 szklanka
  • 2 duże jabłka
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • Garść daktyli
  • 50 g orzechów laskowych
  • 30 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki miodu
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne, pokrój na mniejsze cząstki.
  2. Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć na nie jabłka, podsmaż na złoty kolor.
  3. W trakcie duszenia jabłka skrop sokiem z cytryny, ew. podlej odrobiną wody.
  4. Kiedy zmiękną, a woda odparuje, posyp je łyżeczką cynamonu, dosyp brązowy cukier i skarmelizuj.
  5. Na osobnej patelni podpraż orzechy, kiedy zaczną się rumienić wymieszaj je z dwoma łyżkami miodu. Zdejmij z ognia.
  6. Daktyle pokrój w plasterki.
  7. Płatki wsyp do garnka, dodaj pokrojone daktyle, łyżeczkę cynamonu oraz szczyptę soli. Całość zalej mlekiem migdałowym, i gotuj na bardzo małym ogniu przez ok.3-5 minut.
  8. Gotowe płatki przełóż do miski. Wyłóż na górę jabłka. Posyp chrupiącymi orzechami w miodzie.

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *