Orzeźwiający chłodnik ogórkowy na jogurcie naturalnym z selerem naciowym i kawałkami melona

Tagi: , ,

Uff, jak gorąco! Puff, jak gorąco! Upały nie dają za wygraną, ale Zakochani w Zupach również nie pozostają im dłużni. Choć osobiście uwielbiam zupy ciepłe, wręcz gorące, w lecie odpuszczam i regularnie gotuję chłodniki: na bazie warzyw, owoców, produktów mlecznych i w wersji wegańskiej: przy użyciu dodatków pochodzenia roślinnego. Dziś pomysł na orzeźwiający chłodnik ogórkowy na jogurcie naturalnym z selerem naciowym i kawałkami melona. 

Botwinkę, zajadam w ilościach trudnych do zliczenia, jak tylko się pojawi – zwykle w okolicach maja. Kiedy czuję, że powoli zaspokoiłam swój apetyt na młode buraczki, przerzucam się na świeże ogórki, prosto z gruntu, a jakże! Ogórki mają wiele zalet, jedną z nich jest z pewnością ich niskokaloryczność i szczególnie orzeźwiający charakter. W połączeniu z selerem naciowym i melonem zyskują na słodyczy. Lista składników na dziś nie jest długa. Tylko spójrzcie! 

Z podanych składników przygotujesz ok. 4 porcji chłodnika. 

Orzeźwiający chłodnik ogórkowy na jogurcie naturalnym z selerem naciowym i kawałkami melona:

  • 6 ogórków szklarniowych średniej wielkości
  • ½ melona
  • 150 g selera naciowego
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Kilka łyżek oliwy
  • 2 łyżki miodu
  • Garść liści mięty
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Ogórki obrać, pokroić w kostkę.
  2. Melona wydrążyć, obrać z twardej skóry. ¾ pokroić w kostkę. Pozostałą część w cienkie plastry. 
  3. Seler naciowy porządnie odcedzić. 
  4. Ząbek czosnku obrać. 
  5. W kielichu blendera umieścić pokrojonego w kostkę ogórka i melona (plastry zostawić do dekoracji). 
  6. Dodać selera, jogurt, ząbek czosnku, kilka listków mięty oraz sok z cytryny. 
  7. Całość zmiksować dokładnie na gładki chłodnik. Pod koniec miksowania doprawić solą i pieprzem. 
  8. Chłodnik wstawić do lodówki na kilka godzin. 
  9. Oliwę połączyć z miodem. 
  10. Podawać dobrze schłodzony, z plastrami lub większymi kawałkami melona. Udekorowany oliwą z miodem. 

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *