Orzeźwiający chłodnik z awokado
Tagi: chłodnik

Czas przygotowania: do 30min Poziom trudności: łatwy
Co zrobić, kiedy domownicy domagają się zupy, a my nie chcemy siedzieć w kuchni i jeszcze bardziej podnosić temperatury, gdy za oknem skwar? Nic prostszego, wystarczy zrobić orzeźwiający chłodnik z awokado. Chłodniki latem niosą upragnione orzeźwienie. Ale na Dolnym Śląsku już późną wiosną dni bywają tak upalne, aż trudno uwierzyć, że to jeszcze nie wakacje. Na dworze do południa jest jeszcze cicho, ale zaraz po szkole zjawią się wszystkie małe i duże głodomorki. Ja w dzieciństwie jadałam głównie chłodniki owocowe. Ale moje dzieci z apatytem zasiadają do chłodników z ogórkiem, szczypiorkiem, botwinką. Pewnie dlatego, że w ogóle lubią warzywa. A może przede wszystkim dlatego, że potrafię je tak pysznie przyrządzić 🙂
Awokado to genialne źródło wielu witamin i minerałów, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ponieważ nie poddajemy go obróbce termicznej, nic a nic nam z tych wszystkich cennych właściwości nie ubędzie. Uwielbiam awokado nie tylko w chłodnikach, ale w domu muszę się starać o to, żeby mali domownicy nie zauważyli jego obecności. Zaś w chłodnikach awokado nie rzuca się w oczy. A swoje robi! 🙂
Składniki:
- 1 opakowanie chłodnika ogórkowego Winiary
- 2 duże jogurty naturalne (ok. 70 dag)
- 20 dag białego sera twarogowego
- dojrzałe awokado
- ogórek zielony
- łyżka posiekanego szczypiorku
Przygotowanie:
- Chłodnik zalewam 300 ml wrzątku, dokładnie mieszam, odstawiam do wystygnięcia.
- Awokado obieram ze skórki, usuwam pestkę, kroję w grubą kostkę, dodaję do jogurtu, miksuję blenderem około 30 s.
- Ogórka obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach.
- Do wystudzonego chłodnika dodaję jogurt z awokado, ogórka, posiekany szczypiorek. Mieszam, odstawiam do lodówki na godzinę.
- Tuż przed podaniem kroję twaróg w kostkę i delikatnie łączę z chodnikiem.
- Chłodnik można udekorować plasterkami awokado, zielonego ogórka lub listkami mięty.
Lubicie chłodniki? Sprawdźcie nasze przepisy:
lekki chłodnik z czosnkiem niedźwiedzim i wędzonym łososiem
chłodnik miętowy z awokado, ogórkiem i pistacjami
chłodnik jogurtowy ze szpinakiem, rukolą i jajkiem
2 Comments
a będąc we Francji nie mając dostępu do chłodnika Winiary z torebki mogę zrobić chłodnik na zwykłym bulionie, tak jak chłodnik z cukinii z Pani strony? czy raczej Pani nie poleca?
Może być bulion warzywny, chłodnik można wtedy delikatnie zakwasić sokiem z cytryny, łyżeczka soku powinna wystarczyć. Pozdrawiam i życzę smacznego 🙂