Ostra zupa pomidorowa z krewetkami zabielana mleczkiem kokosowym

Tagi: , , ,

Jak się okazuje, nawet z na pozór zwykłą pomidorówką, można wziąć się na sposób! Wystarczy uruchomić pokłady kreatywności i dodać do niej kilka nietypowych składników. Zamiast śmietany: mleko kokosowe, zamiast makaronu: krewetki. I od razu można poczuć się jak na azjatyckich wakacjach. Ostra zupa pomidorowa z krewetkami zabielana mleczkiem kokosowym zasmakuje szczególnie miłośnikom owoców morza.

W zimie trudno niestety o soczyste, dojrzałe i aromatyczne pomidory. Te, które można kupić w sklepie są zwykle twarde i niemalże bez smaku. Niektórym trudno jednak wyobrazić sobie pół roku bez zupy pomidorowej. Przyznają otwarcie, że ja różnie zaliczam się do tego grona 🙂 W trakcie mroźnej zimy sytuacje uratuje Zupa Pomidorowa Nasza Specjalność WINIARY. W niewielkiej saszetce kryje się wspomnienie lata i prawdziwy aromat pomidorów. Bez konserwantów!

Składniki:

  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 cm kawałek imbiru
  • 1 papryczka chilli
  • 1 opakowanie Zupy Pomidorowej Nasza Specjalność WINIARY
  • 150 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 12 krewetek
  • 1/2 cytryny
  • Kilka łyżek oliwy
  • Zielona natka pietruszki lub kolendra
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Cebule obrać, pokroić w kostkę.
  2. Czosnek obrać, drobno posiekać.
  3. Chilli drobno posiekać, pamiętając o usunięciu pesteczek.
  4. Tak przygotowane warzywa umieścić w garnku, skropić oliwą. Dosypać kurkumę, słodką paprykę i kumin. Zetrzeć kawałek imbiru. Całość delikatnie podsmażyć.
  5. Marchewki i pietruszki pokroić w plasterki. Dodać do zeszklonych warzyw.
  6. Całość zalać ok. litrem wody. Gotować na wolnym ogniu przez około 20 minut.
  7. Zblendować na gładki krem.
  8. Dodać opakowanie Zupy Pomidorowej Nasza Specjalność WINIARY. Dokładnie wymieszać, zagotować.
  9. Na koniec zupę zabielić mlekiem kokosowym.
  10. Krewetki umyć. Jeśli w pancerzykach – usunąć głowy. Następnie delikatnie podważyć kawałki pancerza, obrać. Oderwać odnóża, ogon i usunąć jelita. Wypłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem.
  11. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić krewetki. Delikatnie posolić, skropić sokiem z cytryny. Podsmażyć przez ok. 5-7 minut.
  12. Zupę podawać ze świeżo przygotowanymi krewetkami, udekorowaną kleksami mleka kokosowego i posypaną posiekaną natką pietruszki lub kolendrą.

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *