Owocowe koktajle
Tagi: koktajle i napoje

Czas przygotowania: do 30min Poziom trudności: łatwy
W lecie trudno wyobrazić sobie coś lepszego niż zimny koktajl owocowy! Przygotujemy go zaledwie w kilka minut,sprawdzi się idealnie w formie lekkiego deseru,a słodyczą ucieszy zarówno dużych, jak i małych domowników. O składniki do owocowych koktajli w sezonie nie musimy się martwić – podczas wizyty na targu, wręcz trudno się zdecydować, czy tym razem zabierzemy ze sobą do domu maliny, jagody, agrest czy jeżyny. Znacie to uczucie prawda? Poza sezonem – postawmy na słoneczną, witaminową energię zaklęte w ananasach oraz mango. Koktajle owocowe – miksujmy zawsze z dawką optymizmu, pijmy na zdrowie!
Morelowo-kokosowy zawrót głowy
Składniki:
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 100 ml mleka kokosowego
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 1 limonka
- 4 świeże morele
- 4 suszone morele
- 1 mango
Przygotowanie:
- Owoce myjemy i obieramy.
- Morele oraz mango kroimy na mniejsze kawałki. Wyciskamy sok z limonki.
- Jogurt, mleko i wiórki kokosowe umieszczamy w kielichu blendera, dolewamy sok z 1/2 limonki. Miksujemy do połączenia się składników. Przekładamy do pękatej szklanki.
- Morele świeże,morele suszone, mango oraz pozostały sok z limonki miksujemy na gładką masę. Wykładamy na przygotowaną już kokosową bazę. Schładzamy.
- W zależności od użytego jogurtu, koktajl owocowy może mieć bardziej lub mniej gęstą konsystencję. Możemy go więc podać z łyżeczką w formie deseru lub też ze słomką i wymieszać obydwie masy przed wypiciem.


Ananasowa osłoda
Składniki:
- 1/2 ananasa
- 1 kiwi
- 200 ml dowolnego mleka
- Garść jagód goi
- 3 figi(świeże lub suszone)
- Szczypta kardamonu
Przygotowanie:
- Ananasa i kiwi obieramy. Kroimy na mniejsze kawałki.
- Owoce umieszczamy w kielichu blendera, dorzucamy figi, jagody goi, szczyptę kardamonu. Zalewamy mlekiem.
- Miksujemy do całkowitego rozdrobnienia i połączenia się składników.
- Koktajl owocowy schładzamy i podajemy ze słomką.


Ogród w szklance
Składniki:
- 1/2 szklanki jagód/borówek amerykańskich
- 1/3 szklanki porzeczek
- 1/3 szklanki agrestu
- 1 duży, dojrzały banan
- Kilka kostek lodu
- 3 gałki lodów waniliowych/200 ml mleka
Przygotowanie:
- Owoce dokładnie myjemy i obieramy. Umieszczamy w kielichu blendera.
- Dodajemy lody lub mleko, dorzucamy kostki lodu.
- Miksujemy do rozdrobnienia i połączenia się wszystkich składników.
- Koktajl owocowy podajemy od razu.



Zobacz jeszcze więcej pyszności do picia: