Owocowe konfitury

Tagi:

Koniec lata to idealny moment, aby jego smaki i zapachy zamknąć w słoikach! Żeby następnie móc je otwierać w chwilach zwątpienia czy przy gorszych humorach przez całą długą jesień i zimę. Stragany uginają się pod ciężarem śliwek, brzoskwiń, jabłek, gruszek i moreli…Pora zatem na zakupy! Do koszyka dorzućmy kilka kilogramów cukru (w zależności od preferencji białego lub brązowego). Owoce zgrabnie pokroimy i przesmażymy, a za pomocą kilku dodatków nadamy im niepowtarzalnego aromatu i odkryjemy ich nowe oblicze. Jeśli owocowe konfitury planujemy przechowywać je np. w piwnicy czy spiżarce przez kilka miesięcy, pełne słoiki należy zapasteryzować.

Powidła śliwkowo-czekoladowe

Powidła to klasyka wśród owocowych konfitur. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do mięs, klusek na parze czy na kromce świeżej chałki z masłem. Z powideł wyczarujemy także słodką zupę! Przepis z dodatkiem czekolady to ukłon w stronę wszystkich miłośników kakao oraz najmłodszych. W wersji dla dorosłych dodać można kilka łyżek alkoholu. „Pijana śliwka” będzie jeszcze nieco bardziej wyrazista.

Składniki:

  • 2 kg śliwek
  • 500-600 g cukru
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • Szczypta cynamonu
  • Szczypta kardamonu
  • 5 łyżek rumu(opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Śliwki dokładnie umyć. Usunąć pestki. Pokroić w ćwiartki.
  2. Tak przygotowane owoce umieścić w garnku i zasypać cukrem. W zależności od tego, jak słodkie są śliwki, dodać więcej lub mniej cukru.
  3. Smażyć na małym ogniu.
  4. Kiedy śliwki zaczną puszczać sok, dodać cynamon i kardamon. Smażyć jeszcze przez ok. 2 godziny od czasu do czasu mieszając.
  5. Kiedy powidła zrobią się ciemne i zgęstnieją, dodać połamaną w kostki czekoladę.
  6. Jeśli mamy ochotę na śliwki w alkoholu opcjonalnie dodać kilka łyżek rumu.
  7. Całość zagotować i przełożyć do słoiczków, owocowe konfitury zapasteryzować.

owocowe konfiturykonfitury owocowekonfitury śliwkowepowidła śliwkowe

Konfitura z malin z kwiatami czarnego bzu

Choć nie wszyscy przepadają za pestkami, konfitury z malin mają grono swoich wiernych fanów. W zimie herbata z niczym innym nie będzie smakowała tak dobrze. Jeśli pestki stanowią duży problem, można przecedzić je na sicie. Warto jednak mieć na uwadze ich dobroczynne właściwości – stanowią doskonałe źródło pektyny, a także w sposób naturalny zagęszczają owocową konfiturę, dzięki czemu można do niej dodać nieco mniej cukru.

Składniki:

  • 1kg malin
  • 300-350 g cukru
  • 8 baldachimów kwiatów czarnego bzu
  • 2 pomarańcze
  • 400 ml wody

Przygotowanie:

  1. Maliny dokładnie opłukać i przebrać.
  2. Owoce zasypać połową cukru.
  3. Pomarańcze sparzyć, skórkę zetrzeć na tarce o niewielkich oczkach. Wycisnąć sok.
  4. Do garnka wlać wodę, sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy, dosypać pozostały cukier i zagotować.
  5. Do powstałego syropu dodawać kolejno maliny. Gotować na małym ogniu.
  6. Dodać kwiatostany czarnego bzu i całość smażyć przez kolejne 2 godziny – aż syrop odparuje i uzyskamy bardziej gęstą konfiturę. Nie będzie ona jednak tak gęsta jak np. powidła śliwkowe.
  7. Gotowy dżem przelać do słoiczków, ew. zawekować.

konfitura owocowakonfitura z owocówkonfitura z owocami

Dżem brzoskwiniowo-gruszkowy

Brzoskwinie i gruszki, czyli dużo słodyczy. Dżem po przesmażeniu nabiera pięknego złotego koloru! W tym połączeniu w słoiku zamykamy po trochu polskich i egzotycznych smaków, choć – przy sprzyjającym, słonecznym lecie – i brzoskwinie w naszym klimacie można wyhodować. Zarówno gruszki, jak i brzoskwinie to wyjątkowo słodkie owoce, dlatego w tej wersji ilość cukru można ograniczyć do minimum.

Składniki:

  • 1 kg brzoskwiń
  • 1 kg gruszek (najlepiej odmiana klapsa
  • 250 g cukru
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 150 ml wody

Przygotowanie:

  1. Brzoskwinie i gruszki umyć (ew. obrać ze skórki), usunąć pestki lub gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Tak przygotowane owoce umieścić w garnku, zalać wodą, gotować na małym ogniu – tak, aby woda powoli odparowywała.
  3. Cytrynę sparzyć, skórkę zetrzeć na tarce o małych oczkach, sok wycisnąć.
  4. Skórkę, sok z cytryny oraz cynamon dodać do owoców.
  5. Całość smażyć przez ok. 1,5 godziny – do zgęstnienia.
  6. Gotowy dżem zamknąć w słoikach, zawekować.

konfitura z owocamidżem owocowy

Konfitura ze śliwek i moreli z dodatkiem… amaretto

A gdyby tak móc odtwarzać rzymskie wakacje przez cały rok? Słoneczne morele i likier amaretto otulone delikatnym ciastem w formie śniadaniowego rogalika, do tego filiżanka cappucino… I nawet najciemniejsze poranki nie będą nam straszne! Uwaga: przepis jedynie dla dużych łasuchów.

Składniki:

  • 800 g śliwek (innych niż węgierki, np. renklody)
  • 500 g moreli
  • 250-300g cukru
  • 50 ml likieru amaretto

Przygotowanie:

  1. Śliwki oraz morele umyć, usunąć pestki, pokroić na połówki.
  2. Owoce umieścić w dużym rondlu, zasypać cukrem i zostawić na ok. godzinę, aby zaczęły puszczać sok.
  3. Następnie smażyć na małym ogniu przez ok. 2 godziny.
  4. Pod koniec gotowania dodać likier amaretto.
  5. Gotową konfiturę z owoców przełożyć do słoików.

konfitura z owocówkonfitura ze śliwek

Po zagotowaniu słoiczków nie pozostaje już nic innego, jak tylko cieszyć się smakiem lata przez kolejne miesiące! Do smażenia warto zaprosić pozostałych członków rodziny lub przyjaciół. Wspólne gotowanie niezwykle zbliża. Owocowe konfitury ucieszą wszystkich, niezależnie od wieku. Gotowe, każdy zajadał będzie na swój ulubiony sposób.

 

Jeśli lubicie robić domowe przetwory, sprawdźcie też inne nasze przepisy na przetwory:

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *