Owsianka z nasionami chia i mango

Tagi: , ,

Kiedy za oknami szaro i ponuro, kolory powinny gościć w naszej kuchni! Owsianka z nasionami chia i mango to doskonały pomył na zdrowe śniadanie! Wyczekując sezonu na krajowe owoce, nie wahajmy się sięgnąć po odrobinę egzotyki. Soczyste mango, ananas i kiwi stanowiły będą prawdziwą bombę witamin. Niezwykle ostatnio popularne nasiona chia cieszą się tak dobrą renomą nie bez powodu. Bogate w antyoksydanty i minerały, w tym m.in.: wapń, żelazko, magnez i cynk, dodadzą energii, pozytywnie wpłyną także na stan włosów i skóry. W dobroczynne właściwości nasion szałwii hiszpańskiej wierzyli już Aztekowie! Jedzcie na zdrowie!

Owsianka z chia:

  • 3 łyżki nasion chia
  • 150 ml mleka roślinnego lub krowiego (według preferencji)
  • 5 łyżek płatków owsianych
  • Kawałek mango
  • Kawałek ananasa
  • 1 kiwi
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka miodu

Przygotowanie:

  1. Nasiona chia wsypać do szklanki, zalać mlekiem, dokładnie wymieszać i odstawić do napęcznienie na kilka godzin. Najlepiej zrobić to wieczorem i wstawić do lodówki na noc. Wyjąć rano, aby się ociepliły.
  2. Mango, ananasa i kiwi obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
  3. Płatki owsiane wsypać do niewielkiego rondelka. Zalać odrobiną wody, aby przykryć ich powierzchnię. Gotować przez kilka minut na niewielkim ogniu – aż płatki wchłoną wodę. Pod koniec gotowania dodać brązowy cukier oraz cynamon.
  4. Płatki owsiane wymieszać z częścią owoców i przełożyć do miseczki. Na górę wyłożyć napęczniałe nasiona chia, udekorować pozostałymi owocami, ew. dosłodzić miodem.

Dowiedz się więcej o wyjątkowych składnikach, o których mówi się, że mają moc superfood! Zarówno tych egzotycznych – jak chia, jagody goji czy grzyby shiitake, jak i tych zupełnie swojskich. Czy wiesz, że czosnek i brokuł, to także superfood? 🙂

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *