Pasta grzybowa z suszonymi pomidorami do grzanek

Tagi:

Pasta grzybowa z suszonymi pomidorami to świetny dodatek do grzanek, które przyjemnie schrupać z przeróżnymi kremowymi zupami. Można też dodać ją prosto do miseczki z grzybowym kremem. Do przygotowania pasty grzybowej najlepiej wybrać borowiki lub podgrzybki, a nawet kurki lub rydze. Gotową pastę grzybową możemy przechowywać w lodówce dwa dni. Można też przygotować większą ilość i pasteryzować w niedużych słoiczkach.

Składniki:

  • 30 dag grzybów leśnych (świeżych lub mrożonych) –
  • u mnie podgrzybki
  • 50g suszonych pomidorów w oleju
  • cebula szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • szczypta suszonego tymianku

Przygotowanie:

  1. Grzyby dokładnie oczyszczamy, kroimy w mniejsze kawałki.
  2. Szalotkę kroimy w piórka i podduszamy na oleju (może być olej z suszonych pomidorów).
  3. Ząbki czosnku lekko miażdżymy nożem, obieramy, kroimy w plasterki, dodajemy do cebuli. Smażymy, aż czosnek odda aromat (ok. pół minuty, minuta).
  4. Dodajemy do cebuli pokrojone grzyby, dusimy na wolnym ogniu, aż większość płynu odparuje.
  5. Pod koniec duszenia dodajemy szczyptę suszonego tymianku.
  6. Do podduszonych grzybów dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory. Całość miksujemy blenderem na gładką pastę (możemy też blendować krócej, żeby pozostały w paście wyczuwalne kawałki składników). Doprawiamy pastę solą i czarnym pieprzem.
  7. Pastę grzybową nakładamy na świeżo przygotowane grzanki.

pasta grzybowa  pasta grzybowa z suszonymi pomidorami  krem grzybowy  pasta grzybowa na kanapkę  pasta z grzybów

 

Jak jeszcze można wykorzystać suszone pomidory? Zobacz:

oraz oczywiście mój przepis na Domowe suszone pomidory

Zobacz też